Monday, 19 October 2009

Uunin testausta


Uuni on vihdoin käytössä! Kuukauden ajan olemme yrittäneet löytää keinoa puhdistaa edellisen asukkaan jäljiltä löytynyttä uunia, mutta tuloksetta. Jopa meidän siivoja tuumasi uunissa olleen vähintään tulipalo, koska jälki oli sen mukaista. Ei ollut syynä tulipalo, vaan ihan vaan kokkausintoinen nuorimies... Viimein Lauantaina meille tuli vihdoin vierailija, itseasiassa tämä kyseinen nuorimies, joka kiltisi puhdisti ja jynssäsi uunin puti-puhtaaksi!

Päätin pyörittää pitkästä aikaa lihapullia, koska löysin kaapista sipulikeitto-pussin ja näin jääkaapissa olevan vielä jäljellä hieman puolukkahilloa. Tämä perusresepti on kyllä varmasti kaikille kovin tuttu, ja itsellehän tämä tuli ennen muinoin meidän isältä.

Yhdeksänkymmentä-luvun lama-aikaan isä joutui olemaan jonkin aikaa kotona, ja yhtäkkiä meille keittiöön oli ilmestynyt melkoinen kodin henki! Miltei joka iltapäivä koulusta kotiin tullessa keittiössä odotti jokin uusi resepti-kokeilu; täytettyjä lettuja, näitä lihapullia, ja eräs päivä tiskipöydällä nökötti... munuaispizza! Kyllä, luitte ihan oikein. Isälle oli tullut taiteellinen inspiraatio, ja hänpä oli kuin olikin päättänyt paistaa munuaisia ja kokeilla niitä pizzan päällä. Siinä pöydän ääressä veljen kanssa sitten tätä maisteltiin, ja en kyllä muista oikein millainen makuelämys tämä munuaispizza sitten oli, mutta sen muistan että kyllä meitä aika paljon nauratti!

500g jauhelihaa/mince meat
sipulikeittopussi/pack of instant onion soup
150g kermaviiliä tai creme fraichea/creme fraiche
pieni luraus vetta tai maitoa/a little splash of water or milk
1 muna/egg
(korppujauhoja/breadcrumbs)

Sekoita ainekset keskenään, pyöritä pulliksi ja paista uunissa 225C n. 15 minuuttia. Nauti keitetyiden perunoiden tai muusin, ja puolukkahillon kanssa. Mix all the incrediences together, shape into balls and bake in the oven in 225C about 15 minutes. Enjoy with boiled potatoes or mash and lingonberry jam.

The oven is finally working! For about a month we've tried to sort it out without a result from what is was left by the previous tenant. Even our cleaning lady said that there must have been a fire inside because it looked so horrible. No, it wasn't a fire, just a young man who was very enthusiastic to cook... On Saturday we finally got a visitor, actually this same young man, who kindly scrubbed and cleaned the oven spot on!

I decided to do some meatballs as I found an instant onion soup from the cupboard and remembered the lingonberry jam in the fridge. It's a very basic recipe and I learned this back in the days from my dad.

When the recession hit Finland in the early-nineties, my dad had to stay home for a while. Suddenly there was this household fairy in our kitchen, and nearly every afternoon when we returned from school there was something new waiting for us. Filled crepes, these meatballs and... kidney pizza! Yep, correctomundo. Dad had got very inspirational moment and decided to fry some kidneys and try them as a pizza topping. Me and my brother sat in our kitchen table and tried the pizza, and unfortunately I can't really remember how it actually tasted, but I can remember that we just couldn't stop giggling!

No comments:

Post a Comment