Saturday 17 October 2009

Miten ehkäistään flunssaa


Vaikka syksy ihanaa aikaa onkin, enpä juuri välitä tästä jokapaikan yllä vellovasta flussa-aallosta. Itse kävin onneksi läpi parin päivän nuhastelun jo muutama viikko sitten, mutta nyt T:lle alkoi pukkaamaan oireita joten päätettiin vetää kanakeitto kehiin heti ensikättelyllä. Eikö se ole ihan tieteellisesti todistetukkin nyt että kanakeitolla on oikeasti jotain parantavia vaikutuksia? Tiedä häntä, mutta hyvää tämä meikäläisen variaatio Thaimaalaisesta Tom Yumista ainakin on aina ollut, ja sopii oikein hyvin tulisuudellaan tällaiseen kylmenevään syysiltaan. Meillä pistetään chiliä keittoon ihan reippaalla kädellä, mutta se on ihan jokaisen asia kuinka mausteista haluaa.

Kanan reisiä (n. 4kpl)/Chicken thighs
Raakoja jättikatkarapuja/King prawns
Siitakesieniä/Shitake mushrooms
Riisinuudeleita/Rice noodles

Sitruunaruohoa/Lemon grass
Kariff-limen lehtiä/Kariff lime leaves
Kanaliemikuutio tai kanafondia/Chicken fondi
Tom Yum- tahnaa/Tom Yum paste
Thai kala-kastiketta/Thai fish sauce
Tuoretta chiliä/Fresh chilli
Limejä/Limes
Tuoretta korianteria/Fresh coriander

Keitä isossa kattilassa n. 2 litraa vettä ja lisää kananreidet. Itse tykkään käyttää reisipaloja koska kananrinta yleensä tuppaa kuivumaan helpommin. Lisää liemeen pari sitruunaruohon vartta jotka olet leikannut noin 3cm paloiksi ja n. 5-6 Kariff- limen lehteä (jos käytät tuoreita, vähempikin riittää). Keitä n. puoli tuntia kunnes kanat ovat kypsiä. Nosta kanat pois liemestä ja poista kaikki nahkat ja luut ja paloittele lihat suupaloiksi. Lisää takaisin liemeen, lurauta mukaan kanafondia tai yksi kanaliemikuutio, paloitellut tuoreet chilit ja pari ruokalusikallista Tom Yum-tahnaa. Lisää paloitellut siitakesienet ja anna kiehua kunnes sienet ovat kypsiä. Mausta kalakastikkeella ja lime-mehulla ja laita tässä vaiheessa riisinuudelit erilliseen kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Lisää keittoon paljon silputtua korianteria ja katkaravut ja ota pois liedeltä. Riisinuudelit kypsyvät n. 3 minuutissa joten kaada vesi niistä pois ja asettele jokaisen kulhon pohjalle. Kaada
keitto päälle ja koristele korianterisilpulla, tuoreella chilillä ja limesiivulla.


The autumn flu has tried to overtake our household, so we thought to bring the good old chicken soup back to the picture. Don't they say that it is now scientifically proved that it actually has some real healing effects? You never know, but at least this my variation of the good old Thai Tom Yum soup is very lovely! We put loads and loads of chilli in it, but it's up to you how spicy you want it to be.

Boil around 2 liters of hot water in a big pan and add the chicken thighs. I prefer thighs as the breasts normally tend to dry quite easily. Add couple of chopped lemongrasses and around 5-6 Kariff lime leaves (if you use fresh ones, put less). Let it boil around half an hour until the chicken is done. Remove chicken from the stock, take off the skins and the bones and cut into bite size pieces. Add back to the stock and pour little bit of chicken fond in. Add chopped chillies and couple of tablespoons of Tom Yum- paste. Chop the shitake mushrooms and put them into the soup and let boil until cooked through. Season with the fish sauce and lime juice and at this stage place the rice noodles in the separate bowl and pour hot water on top. Add the prawns and loads of chopped coriander to the soup and take away from the heat. Rice noodles take about 3 minutes to cook, so as soon as they are ready, pour the water away and place them into serving bowls. Ladle the soup on top and garnish with more chopped coriander, chopped chillies and a lime wedge.

No comments:

Post a Comment