Monday 26 October 2009

Kuorukat!


Paahdettuani eilen ison pellillisen kurpitsaa oliiviöljyn, valkosipulin ja cayenne-pippurin kera, meillä oli silti vielä puolikas kurpitsa jääkaapissa. Viikonlopun Halloween-syöminkeihin tekisi mieli viedä perinteinen "Pumpkin Pie" tulijaisiksi, mutta kun en ollut oikein varma tämän kurpitsan sopivuudesta piirakka-täytteeksi, ajattelin kokeilla jotain muuta. Jostain mieleeni muistui mukavan rapsakat kuorukat, ja pienen etsimisen jälkeen se tietty resepti löytyikin. Pisti naurattamaan tämä suomenkielinen nimitys näille croqeteille, en kyllä muista että olisin ikinä nähnyt kuorukka- sanaa käytettävän oikeastaan missään. No ehkä jossain Ansa Ikosen mustavalkoisessa Suomi-filmissä joku reppana kotiapulainen saattoi olla joskus keittiössä paistamassa kuorukoita illalliseksi.

Tämä on Amy Kanekon "Let's cook Japanese food!"- kirjasta, ja nämä "Kabocha Korokke":eet ovat tosi helpot valmistaa. Ainut vaan että jostain syystä kuorukka-seoksesta ei tullut niin jämäkkää kuin olisin luullut, johtuen ehkä tästä kurpitsasta, ja ehkä se olisikin sitten loppujenlopuksi ollut parempi siihen piirakkaan. Joten hieman hankala siitä oli pyöritellä palloja kuten reseptissä pyydettiin, mutta kyllä siitä nyt jonkunlaisia möhkäleitä syntyi. Lisäsin seokseen myöskin hieman pekonia, ja se kyllä toimi hyvin. Kannattaa ehdottomasti käyttää pankoa (Japanilaista korppujauhoa) leivitykseen jos sitä vain on saatavilla, koska normaalin korppujauhon sijaan se on isompirakeista ja tekee siten kroketeista tosi rapeita.

Kuorukat/Croquettes:

n. puolikkaan pään kokoinen pala kurpitsaa/pumping, size of a half a head
kanalientä/chicken stock
pieni sipuli/little onion
pari siivua pekonia/couple of smoked bacon rashers
2 rkl soijaa/2 tbsp soy
2 rkl majoneesia/2 tbsp mayonnaise
suolaa /salt
pippuria/pepper

Leivitykseen/For the coating:

vehnäjauhoja/flour
1 muna/egg
korppujauhoja(pankoa)/breadcrumbs(panko)

Paloittele kurpitsa ja keitä kanaliemessä n. 15 minuuttia kunnes se on pehmeä. Poista kattilasta kaikki vesi, anna kurpitsan jäähtyä ja paista sillä välin pannulla pekoni-kuutiot ja silputtu sipuli, ja siirrä lautaselle kun pekoni on kypsää ja sipulit pehmennneet. Poista kurpitsasta kuoret ja muussaa sisus muusiksi. Lisää pekoni, sipuli, soija ja majoneesi ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita leivitys-tarpeet valmiiksi: yhdelle lautaselle vehnäjauhot, toiseen rikottu kanamuna ja kolmannelle korppujauhot. Pyöritä seoksesta palloja ja käytä vehnäjauhossa, dippaa kanamunaan ja pyörittele korppujauhossa. Laita lautaselle odottamaan paistamista. Kun olet pyöritellyt kaikki pallot, laita wok-pannuun kuumenemaan n. 4-5 cm öljyä. Öljy on paistovalmista kun pala pankoa tai leipää pomppaa heti pintaan kun sen tiputtaa varovasti öljyyn. Paista kuorukat erissä, n. 4 kerralla kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna levätä ritilällä tai talouspaperin päällä, ja nauti joko Tonkatsu-kastikkeen kera (saa itämaisista kaupoista) tai ihan vaan majoneesin tai sweet-chilli kastikkeen kanssa.


After roasting some pumpkin in the oven with garlic, olive oil and cayenne pepper, we still had half of it left. I was thinking of bringing a pumpkin pie with us to the Halloween dinner on Friday, but wasn't sure how suitable this pumpkin would be for a pie. I remembered seeing somewhere a nice recipe for croquettes, and after little searching, finally found the one that I was looking for. This one is from Amy Kaneko's: "Let's cook Japanese food" and is very easy to make. The only thing was that the pumpkin mix didn't end up as firm as I expected, and I had little difficulties to shape those balls which the recipe was requesting. I added little bacon to the mix which worked really well, and would recommend to use panko instead of bread crumbs as the texture is bigger and makes the croquettes more crispier.

Cut the pumpkin into pieces and boil with the chicken stock around 15 minutes until soft. Drain all the water and set aside to cool. Fry the bacon cubes and diced onion in a pan until soft and place on the plate. Scoop the flesh out of the pumpkin and mash. Add the onion and bacon, soy and mayonnaise and season with salt and pepper. Prepare the coating incrediences; place flour to one plate, mixed egg to another, and bread crumbs or Panko to the third one. Shape balls out of the mix and dust with flour, dip into the egg and roll in breadcrumbs/panko. Set aside to wait for the frying. After shaping all the balls, pour about 4-5cm oil to a wok pan. The oil is ready to use when a piece of bread or panko rises immediately to the surface after placed gently to the oil. Fry the croquettes in batches, around 4 at the time until golden brown. Let cool in a rack or kitchen towel, and serve hot with Tonkatsu-sauce or even just with mayonnaise or sweet and chilli sauce.

1 comment:

  1. Hei, törmäsin sattumalta sun blogiin, ja tosiaan: japanilainen kurpitsa on enemmän bataatin kaltainen kuin eurooppalaiset serkkunsa, joten sen takia varmaan seoskin oli vetisempää. Olenkin yleesä korvannut ohjeissa tuon ihanan japanilaisen kurpitsan bataatilla.

    ReplyDelete