Tuesday 20 October 2009

Pyörtyvä pappi eli Imam Bayildi



Viime kesän lomareissulla Turkissa tuli kyllä munakoisokiintiö täytettyä ihan kunnolla. Ja mikäs siinä, ihanaahan se on, yksi meikäläisen lempivihanneksista. Kuitenkin loman jälkeen tuli pidettyä hieman taukoa munakoiso-rintamalla, mutta T halusi tuoda vähän lomamuistoja kehiin eilen joten kokkailtiin tätä Turkin perinneruokaa lisäkkeeksi. Hyvää tämä on sekä kylmänä että lämpimänä, ja täytteeseen voi lisätä vaikka vähän perunaa ja chiliäkin, mutta perusideana on että ruoassa täytyy olla oliiviöljyä sekä valkosipulia, ja paljon!

2 munakoisoa/aubergines
1 iso sipuli/big onion
4-5 valkosipulinkynttä/garlic cloves
3-4 tomaattia/tomatoes
luraus tomaattipyrettä/little bit of tomato purè
pieni ripaus sokeria/pinch of sugar
1dl vettä/water
suolaa/salt
mustapippuria/black pepper
1 rkl oreganoa/1 tbsp dried oregano
puolikkaan sitruunan mehu/juice of a half a lemon
(runsaasti persiljaa/plenty of fresh parsley)

Halkaise munakoisot kahtia pituussuunnassa ja lusikoi sisus ulos. Leikkaa sipuli siivuiksi ja ruskista pannulla runsaassa oliiviöljyssä kunnes ovat kivan vaaleanruskeita. Lisää valkosipulit ja munakoisojen sisus ja kuullota hieman. Poista suurin osa tomaatin siemenistä, leikkaa paloiksi ja heitä mukaan pannulle. Lisää kaikki loput aineet ja anna porista pannulla parisen minuuttia. Lado munakoiso-puolikkaat vuokaan, ja lusikoi tayte sisään. Lurauta päälle runsaasti oliiviöljyä ja pistä uuniin ensin foliolla peitettynä 180C puoleksi tunniksi ja nosta sitten lämpötila 220C ja paista ilman peitettä n. 10 minuuttia.



During the summer holiday this year in Turkey, we definitely stuffed ourselves full with aubergines. It was brilliant as I love them and it's one of my absolute favorite vegetable. However, after the holiday a little break from them was in need and we haven't cooked anything with aubergines until yesterday. T wanted to bring little bit of our holiday back and we decided to make this great Turkish "national" dish that we enjoyed many times back in our holiday. It's very good either hot or cold, and you can add e.g. potatoes or a little bit of chilli to the filling but the main thing is to keep the dish packed with garlic and nice olive oil.

Cut the aubergines half in lengthways and scoop
out the flesh. Slice the onion and fry in the pan with loads of olive oil until nicely golden brown. Add the inside of the aubergines and garlic and fry until soften a little bit. Take out most of the seeds from the tomatoes, cut in pieces and place in the pan. Add all the rest of the incrediences and let simmer in the pan for couple of minutes. Place the aubergine halves into a dish and add the filling in. Pour on top a nice amount of olive oil and cover the dish with foil. Bake the aubergines in the oven in 180C for half an hour and then change the temperature to 225C, take the foil off and bake for another 10 minutes.

2 comments:

  1. Munakoisot ovat kyllä aivan mielettömiä - mullakin oli niitä eilen uunissa lampaan seurana! Tätä reseptiä pitää ehdottomasti myös testata - harmi vain että Simppa ei ole ihan yhtä innostunut munakoisoista kuin minä! Ai niin, japanilaisissa ravintoloissa on usein ihania munakoisoja (jopa Yo sushin liukuhihnalta löytyy niitä jossakin muodossa)- olisikos teillä mitään reseptiä suositella?

    ReplyDelete
  2. T tuossa mainitsi että ainakin Kulu Kulu-Sushissa aikoinaan he ruukasivat grillata munakoiso-palat kypsiksi ja sitten topata tai pyöritellä miso-tahnassaa ja pistää vielä vähäksi aikaa uuniin/grilliin jotta miso lämpenee. SItten vaan vähän seesami-siemeniä koristeeksi. Katselin myös meidän yhdesta Japanin keittokirjasta, ja siellä suositeltiin samaa. Joten kipaiseppa vaikka Sohoon hakemaan misoa ja kokeile!

    ReplyDelete