Tuesday 3 November 2009

Sukiyaki!



Olen tehnyt töissä nyt ihan hullua yö-vuoroa, ja kotona olen periaatteessa käynyt vain nukkumassa. Kyllä meikäläisellä arvostus yötyöläisiä kohtaan on noussut hurjasti, ja vaikka kaikkeen varmasti loppujenlopuksi tottuu ja sopeutuu, on se silti melkoisen raskasta niin päälle kuin kropallekin kukkua yöt ylhäällä. Nyt tämä yökköelämä sai lopulta päätöksen, ja tämän kunniaksi päätettiin tehdä ihanaa Sukiyakia jonka ääressä saa vaan istua ja istua ja syödä sitä mukaa kun ainekset pannussa kypsenevät. Ihan täydellistä rentoutumis ja rupattelu-ruokaa. Alkuvuodesta T raahasi kotiin kannettavan pienen pöytä kaasu-keittimen mitä löytyy Chinatownista parilla kymmenellä punnalla, ja tämä on kyllä ollut oikein rahansa arvoinen kapistus. Keitin vaan pöydän keskelle, ainekset ympärille ja siitä vain paistelemaan. Grillailua tällä suosittelemme jos olet hyvin ilmastoidussa ympäristössä, mutta tämmöisen padan tekeminen sopii oikeastaan ihan mihin vaan. Muista varata ensiluokkaisia kananmunia, koska munat syödään melkein raakoina, ja liha kannattaa pistää pakasteeseen hetkeksi ennen leikkuuta. Kylmähköstä lihasta saa paljon helpommin leikattua paperin-ohuita lihasuikaleita. Ruokajuomaksi ehdottomasti jääkylmää olutta!

Kastike/Sauce:

1 kuppi soijakastiketta/1 cup soy sauce
1 kuppi mirin riisiviinaa/1 cup mirin (ricewine)
2 kuppia sakea/2 cups sake
3-4 rkl sokeria/3-4 tbs sugar

naudanlihaa/beef
tofua/tofu
kevätsipulia/spring onion
siitake- ja enokisieniä/shitake- and enoki mushrooms
kiinankaalta/chinese cabbage
lasinuudeleita/glass noodles

kanamunia/eggs

Sekoita kastikeainekset keskenään kunnes sokeri on liuennut. Paista pannulla pieni erä lihoja ja kaada kastike pannuun mikä on pienellä liekillä liedellä. Asettele liemeen sen verran lihoja, tofua, kevätsipulia, sieniä ja lasinuudeleita kun jaksat syödä. Laita jokaiselle syöjälle tarjolle pieni kulho missä on yksi rikottu kananmuna. Napsi syötävät pannulta sitä mukaa kun ne kypsyvät, dippaa kananmunassa ja nauti. Pistä lisää syötävää pannulle sitä mukaa kuin ne hupenevat.


I've been doing this crazy night shift at work lately, and basically just popped in for some sleep at home. I have such an appreciation for the people who work like this all the time, because even though you get used to things, it is still pretty messed up for you mind and your body. Luckily this graveyard-shift work is over now, and because of that we decided to celebrate a little bit and make some lovely Sukiyaki. As you can just sit and relax and eat while the food is cooking in front of you, this is perfect dish for chilling and socializing. T bought a portable gas stove earlier this year from Chinatown (for £20-£30), and it has been great. You place it in the middle of the table, surround with food and just cook! You can also barbeque with it, but we recommend you to be somewhere with a proper ventilation for that. Remember to get premium eggs for this because they are eaten almost raw, and place the meat in the freezer for a while before cooking. It's much easier to cut very thin slices when the meat is a bit frozen. Sukiyaki is best with ice cold beer.

Mix the sauce incrediences together until the sugar has dissolved. Fry little batch of meat, and pour the sauce in the pan. Place tofu, onions, chinese cabbage, mushrooms and glass noodles in to the pan. Give every eater a little bowl with whisked egg in for some dipping. Pick food from the pan as they cook, dip them in to the egg, and enjoy. Add more food in to the pan as you eat.

1 comment:

  1. Oi mitä herkkua!!! Luulen että meidän pitäisi järjestää tyttojen ilta pannun ääressä! Nähdään pian!

    ReplyDelete