Saturday 21 November 2009

Ihanuutta piirakassa!



Pari vuotta sitten katselin telkkarista Valentine Warnerin "What to eat now"- ohjelmaa, ja rakastuin tulisesti erääseen sipulipiirakkaan. Piirakka on piipahtanut mielessä silloin tällöin, mutta kun tuosta leipomisesta en niin hirveästi perusta, niin reseptin kokeilu on aina vaan jäänyt. Nyt kuitenkin kun ohjelma tuli tänään aamulla uusintana, päätös oli tehty, sitä on nyt vaan kokeiltava. Tämä ei sitten ole mitään pikaruokaa; sipulien hauduttamisessa menee vähintään se parisen tuntia. Sopii siis täydellisesti viikonloppu-kokkailuun! Käytin sipuleihin puolet ihan normaalia sipulia ja puolet punasipuleita. Yritin tehdä piirakkataikinan itse (koska kaupasta ei valmistaikinaa tänään löytynyt), ja eihän siitä oikein mitään tullut. Joten suosittelen valmis-taikinan ostoa, ellet sitten ole leipurimestari toisin kun meikäläinen. Tästä tuli aivan ihanaa, ja vaikka kokkailu jonkin aikaa kestikin, niin oli se kyllä sen arvoista! Piirakka on parhainta jäähtyneenä ja salaatin kanssa nautittuna.

125 g voita
14 normaalikokoista sipulia
100 ml punaviinietikkaa
2 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl Dijon sinappia
2 tl suolaa

piirakkapohja

50 g parmesaania
sardelli-fileitä (tai esim. oliiveja tai kapriksia jos sardelleja ei ole saatavilla)

Silppua sipulit mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa pienellä lämmöllä ja lisää sipulit. Hauduta kannen alla pienellä lämmöllä välillä sekoittaen n. 2 tuntia. Varo polttamasta sipuleita! 2 tunnin jälkeen lisää viinietikka, sokeri, suola ja sinappi ja lisää pannuun lämpöä ja ota kansi pois. Sekoita parin minuutin välein, tässä vaiheessa sipulit ruskistuvat kivasti. Kiehuta sipuleita n. 30 min, kunnes seos on mukavan paksua ja tummaa. Kaada seos valmiiksi paistettuun piirakkavuokaan, ripottele päälle parmesaani ja asettele sardellifileet parmesaanin päälle. Ripottele vielä vähän mustapippuria päälle ja paista piirakkaa 200c n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti salaatin kera.


Couple of years ago BBC was showing Valentine Warner's "What to eat now", and I fell in love with one of the recipes that I saw. This onion tart has popped into my head many times, but as I'm not really into baking, I've never really made an effort to try it. However, the program was shown on TV this morning again, and I decided to finally give it a go. I have to say, this is definitely not any kind of fast food; the onions takes at least 2 hours to become perfect. Great for weekend cooking! I used half normal onions and half red ones, and also the original recipe has anchovies on top of the tart unlike the recipe below. I tried to make the short crust pastry myself (as there was no ready-ones in the supermarket), but it wasn't really a success. So I would recommend to use the ready to roll- pastry unless you are a baking wizard unlike me. This was absolutely lovely, and we had it cooled down as a late lunch with some watercress and rocket salad.

Recipe from here!

No comments:

Post a Comment