Thursday 5 November 2009

5th November


"Remember, remember the fifth of November...".

5 Marraskuuta juhlitaan Englannissa Bonfire-yötä. Vuonna 1605 Mr. Guy Fawkes yritti räjäyttää parlamentti-talon taivaan tuuliin 36:lla ruutitynnyrillä, mutta loppujenlopuksi viime minuuteillaan epäonnistui ja joutui teloitettavaksi.
Tätä tapahtumaa on kuitenkin sen jälkeen juhlittu joka ikinen Marraskuun 5 ympäri maata hurjin ilotulituksin ja kokoin, ja Lontoossa jokainen suurempi puisto järjestää omat ilotulituksensa. Mulle tämä päivä on vähän niinkuin juhla syksyn loppumiselle ja talven alulle. Viime vuonna keitin kuumaa juotavaa termokseen ja tein pientä syötävää mukaan, ja tarkoituksena oli tavata tuttavapariskunta lähi-puistossa ja katsella ilotulituksia porukalla. Paikalla oli n. 10 000 ihmistä ja lopputulos oli että emme ikinä löytäneet ystäviämme väenpaljoudesta, puhelimissa ei ollut yhtään kenttää tungoksesta johtuen, ja termoskin pamahti rikki ennenkuin juomaa oli ehditty edes maistelemaan. Joten tänä vuonna ajateltiin vaan katsella taivaalle meidän pieneltä kattoterassilta, ja ottaa ihan iisisti. Keitin siltikin ihanaa kuumaa rommi-omena juomaa ja paistoin pieniä piirakoita naposteltavaksi, ja täytyy myöntää että vilttiin kääriytyneenä kuuma muki kädessä katolla istuessa oli oikein hyvä mieli siitä ettei tunnelmaa tarvinnut jakaa niiden 10 000 muun ihmisen kanssa.

Sakeaa omenamehua/Cloudy applejuice
Pari kanelitankoa/Couple of cinamon sticks
Pari tähtianista/Couple of star anis
Neilikoita/Gloves
Tummaa rommia/Dark rum

Keittele omenamehua ja mausteita puolisen tuntia hiljalleen kattilassa. Lisää rommi loppuvaiheessa ja älä enää keitä seosta. Rommin voit myös lisätä suoraan laseihin. Lisää omenamehu ja nauti.
Simmer the applejuice with the spices around half an hour with low heat. Add the rum and take off the heat. You can also add the rum directly to the mugs. Pour into the mugs and enjoy.

Voitaikinaa/Puff pastry
Pestoa/Pesto
Tomaatteja/Tomatoes
Tuoretta basilikaa/Fresh basil
Juustoa/Cheese

Leikkaa voitaikinasta pieniä neliöitä. Pistä keskelle lusikallinen pestoa, lado päälle tomaattiviipaleet, pari lehteä basilikaa ja kruunaa juustoraasteella. Voitele neliöiden reunat kananmunalla ja paista neliöitä uunissa 220c n. 15 minuuttia.

Cut the puff pastry into small squares. Put a spoonful of pesto in the middle of the square, put slices of tomatoes on top. Top with couple of basil leaves and cheese, brush the edges with some egg and place in to the oven in 220c for around 15 minutes.

The fifth of November is here again. I really like the day, it's kind of end of autumn and beginning of the winter. And who doesn't like fireworks! Last year I prepared hot drinks to a flask and baked some nibbles to take with us when we were supposed to meet couple of friends and watch the fireworks in the park near by. Around 10 000 people showed up to the park and in the end we never found our friends, didn't have any connection in our mobile phones and that flask broke before we even had a chance to try our hot toties. So this year we decided to stay home and watch the display from our little roof garden and just take it easy. I prepared some lovely rum and apple hot drink and little tartlets for us, and I have to admit that when sitting in the roof wrapped in to a warm blanket with a hot drink in my hand, I wasn't really missing those other 10 000 people to share the moment with!

No comments:

Post a Comment