Saturday, 30 March 2013

Hot Cross Buns



Pääsiäinenkin sitten tulla tupsahti. Täytyy myöntää että näin äitiyslomalla nämä arjet ja juhlapyhät menevät vähän samaan syssyyn, erona vain että T on onneksi yleensä kotona. Mutta ei tällä kertaa; tyyppi on huidellut Japanin mailla jo parisen viikkoa joten varmaan senkin vuoksi tämä Pääsiäis-fiilis meinasi mennä vallan ohi.

Onneksi sain kuitenkin hyvän tekosyyn leipaista jotain juhlaan sopivaa kun ystäväni tuli päivä-kahville pitkä-Perjantaina. Paikalliset hot cross buns:it tulevat kauppoihin jo melkein vuoden alusta ja ne kuuluvat Pääsiäiseen ihan niin kuin suklaamunat ja narsissitkin. Kyseessä on hieman briossimainen pulla josta löytyy yleensä rusinoita, muita kuivattuja hedelmiä ja appelsiinin kuorta. Buns:it syödään joko ihan sellaisenaan tai paahtimessa paahdettuna ja voilla siveltyinä. Kerroin muuten suomalaisesta virpomis-perinteestä eräs päivä, ja täkäläiset eivät uskoneet että noidilla on niinkin iso osa suomalaista Pääsiäistä. Mistä tämä muuten johtuu, tietääkö joku?

Freestylasin aikakausilehdestä löytämääni reseptiä ja pullista tuli ihan hyviä. Ehkä vähän kuivahkoita, mutta luulen että nämä toimivat aika hyvin viikonlopun aamiaisella paahdettuna kun T:kin vihdoin huomen-illalla kotiutuu. Jee!

Hot Cross Buns

500g jauhoja
2 rkl jauhettua kanelia
14g kuivahiivaa
30g sokeria
ripaus suolaa
1 sitruunan kuori
50g rusinoita
50g kuivattuja aprikooseja
30g pähkinöitä (itse käytin saksanpähkinöitä)
30g voita
1,5 dl vettä
1 dl maitoa
1 kananmuna

Risteihin:

vettä
vehnäjauhoja

Kuorrutukseen:

vettä
tomusokeria

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata voi maidon ja veden kanssa kattilassa ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa kananmuna nesteiden joukkoon ja lisää neste jauhojen sekaan. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia ja jätä sitten nousemaan noin tunniksi. Tunnin jälkeen muotoile taikinasta 12 palloa ja lado ne vieretysten pellille ja jätä nousemaan vielä n. puoleksi tunniksi. Sekoita hieman vettä ja vehnäjauhoja kunnes koostumus muistuttaa hieman vetelää jugurttia. Laita seos pursotinpussiin ja vedä siitä risti-kuvio jokaisen pullan päälle. Paista 220c uunissa n. 25-30 minuuttia kunnes pullat ovat kypsiä. Pullien vielä ollessa kuumia, sekoita tomusokerista ja vedestä ohuehko tahna ja voitele tällä pullat.


So it's Easter time! I have to admit that while being on maternity leave holidays and normal weekdays feel more or less the same, only difference having T at home. But not this time. He's been in Japan nearly two weeks already, so perhaps that also contributed to the fact that I nearly didn't even realise that it was Easter.

Luckily I got a good excuse to prepare something for the holiday when my friend came over for a tea. I made some hot cross buns which turned out ok. I think these will be best toasted with butter for this weekend's breakfast joined with a cup of tea and the company of T, who finally returns home tomorrow evening, yay!

I told my mother-in-law little while ago about Finnish Easter tradition which I loved while I was a child. On Easter Sunday small children dress up as little witches and go from door to door with some willow branches which they have decorated normally with colourful feathers. They do a little spell/blessing at the door, give the brach to the house and the person at the door "pays" back with some sweets, money etc. Kind of trick or treating. I have no idea where this tradition comes from, but I used to love it so there you go!

Hot Cross Buns

500g flour
14g fast acting dried yeast
2tbs ground cinnamon
30g sugar
pinch of salt
rind of 1 lemon
50g sultanas
50g dried apricots
30g nuts (I used walnuts)
30g butter
150ml water
100 ml milk
1 egg

For crosses:

flour
water

For glaze:

icing sugar
water

Mix all the dry ingredients together. Melt the butter in a pan with water and milk and let it cool for a bit. Whisk the egg to it and pour the mixture with the dry ingredients. Knead for about 10 minutes and leave to rise for at least an hour. After an hour shape 12 balls from the dough and put them on a baking tray. Let them rise for another 30 minutes or so. Mix some flour and water until the consistency reminds slightly runny yoghurt. Put this in a piping bag and make the crosses on top of the buns. Bake the buns in 220c for about 25-30 minutes or until done. When they are still hot, mix together icing sugar and water to a thin paste and glaze the buns with this mixture.

No comments:

Post a Comment