Friday 22 March 2013

Munakoisoa - Jee!


En oikein ymmarrä miten joku ei voi pitää munakoisosta (äiti!). No, onhan se ehkä joskus vähän limaista ja löllöä, mutta silti. Minusta munakoisossa on jotain tosi kotoista ja kun sitä syö niin tuntuu että maha vaan hymyilee kun sitä hellitään pehmeällä ja lempeällä muniksella.

Tämä resepti tuli T:n äidiltä, joka hoitaa aika hyvin persialaisen keittiön salat. Resepti toimii lihan lisäkkeenä ja myöskin hyvänä dippinä. Omaan makuuni sahrami oli ehkä vähän liian voimakasta annokseen joten malttia sen kanssa kun laitatte.

Munakoiso-dippi

2 isoa munakoisoa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2dl jugurttia
1 rkl tuoretta minttua
hyppysellinen sahramia
kourallinen saksanpähkinöitä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Kuumenna uuni 170c, pistele munakoisoihin runsaasti reikiä haarukalla ja laita ne uuniin paistumaan tunniksi. Ota ne tunnin jälkeen pois, anna jäähtyä ja sen jälkeen kuori ja muussaa.

Silppua sipuli ja valkosipuli ja paista öljyssä kunnes ne ovat hieman ottaneet väriä. Lisää muussattu munakoiso, suola ja pippuri ja anna porista miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä. Liota hyppysellinen sahramia ruokalusikalliseen kuuma vettä ja laita sivuun.

Siirrä jäähtynyt seos tarjoilu-astiaan. Sekoita joukkoon jugurtti ja koristele rouhituilla saksanpähkinöillä, sahrami-vedellä ja tuoreella mintulla.


I don’t really understand people who don’t like aubergine (e.g. my own mother!). I know that sometimes it can get a bit mushy and slimy but still. I find aubergines very comforting and when you eat them feels like your stomach is just having a lazy big smile because it’s being fed with this soft and smooth deliciousness.

This recipe came from T’s mum, who is quite an expert with Persian cooking. The recipe works well as a side dish with meat, or just as it is as a dip. I felt that for my liking the saffron was quite strong, so be a bit careful when adding that.

Aubergine dip

2 big aubergines
1 onion
4 cloves of garlic
200ml yoghurt
1 tbsp fresh mint
pinch of saffron
handful of chopped walnuts
olive oil
salt
pepper

Heat the oven to 170c, prick the aubergines with a fork and put them in the oven for an hour. After an hour let them cool and then peel and mash.

Chop the onion and the garlics and fry in an olive oil until they have taken some colour. Add the aubergine, salt and pepper, and let it simmer for 5 minute in a low heat. Dilute pinch of saffron to a tablespoon of hot water and set aside.

Pour the aubergine mixture to a serving dish and mix with the yoghurt. Sprinkle with the saffron water, walnuts and mint and serve.

No comments:

Post a Comment