Saturday 16 March 2013

Sourdough - The result!


Nyt sitten koitti päivä jolloin hapanjuuri näytti melkoisen hyvältä ja ajattelin vihdoin leipaista siitä leivän. Olin tosiaan viime viikon sitten ruokkinut sitä siihen malliin että lisäsin kuten ennenkin 50/50 jauhoja ja vettä mutta en heittänyt ollenkaan vanhempaa juurta pois. Jäljelle jäi mukavasti kupliva juuri, joka ihan selvästi huusi että : "no hittolainen, käytä nyt mua johonkin kun kerta aloiti!" Joten minähän käytin.


Mitään pikaruokaa hapanleivän leipominen ei kyllä ole, mutta palkitsee kyllä hyvinkin leipojansa. Tulevaisuudessa parhain tapa taitaa olla jättää taikina kohoamaan yön yli, jotta sitten aamulla voi leipoa sopivasti lämpimän leivän ja turhaa odottelua ei tarvi tehdä. Leivästä tuli ihanan rapea, mukavan pehmeä sisältä ja aikas täydellisen makuinen hapanleipä vaikka itse sanonkin. Eli kaikenkaikkiaan sanoisin että kyllä kannatti. Tässä vielä vaiheet juren tekoon lyhykäisyydessään:

  • Sekoita pieni kourallinen ruisjauhoja ja hieman vettä ja muotoile massasta pallo. Heitä hieman jauhoja päälle ja jätä pallero kulhoon jonnekin kaapin perälle viideksi päiväksi.
  • Viiden päivän jälkeen siirrä pallero puhtaaseen purkkiin ja muussaa veden kanssa kunnes koostumus on vellimäistä. 
  • Ruoki nyt juurta päivittäin viikon ajan hieman auki jätettyn purkkiin kaatamalla suurimman osan vanhasta juuresta pois ja sekoittamalla sen jälkeen uudet vedet ja jauhot joukkoon (50/50). Ensimmäisellä kerralla kannattaa lisätä myös lusikallinen luonnonjugurttia. Happamuus kuulemma paranee tästä.
  • Viikon jälkeen jätä vanhan juuren heittäminen pois ja jatka vain jauhojen ja veden lisäämistä. Tässä vaiheessa lisäsin 1dl vettä ja 1dl jauhoja.
  • Kun juuri on kuplivaa ja sitä on tarpeeksi paljon, leivo!
  • Siirrä juuri jääkaappiin ja ruoki tästä lähtien n. kerran viikossa.
Juuri pitäisi nyt tosiaan säilyä niin kauan kuin sitä jaksaa ruokkia. Eikä sen pitäisi helposti hätkähtää vaikka ruokkiminen joskus venähtäisikin. 

Emman ensimmäinen hapanleipä

200g hapanjuurta
300g vehnäjauhoja
100g graham-jauhoja
225ml lämmintä vettä
1,5 tl suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja vaivaa hyvin, ainakin se 10 minuuttia. Pistä taikina kulhoon, peitä ja jätä nousemaan kaksinkertaiseksi. Tässä menee 2-4 tuntia, riippuen kuinka kylmä keittiössäsi on. Kun taikina on noussut, muotoile siitä leipä, siirrä pellille ja jätä taas nousemaan ainakin 2 tunniksi. Paista leipä sitten 200c (kiertoilmauuni) n. 35 minuuttia kunnes naputellessassi kuorta, leipä kuulostaa ontolta. Uuniin kannattaa myös paiston alussa heittää pari jääpalaa, tämä auttaa saamaan kuoren rapeaksi.


So the day came when my starter looked quite good and I decided to give it a go and bake my first bread. During the last week I had fed the starter in a normal way (50% water/50% flour), but hadn't thrown any of the existing starter away. End result was nice and bubbly starter which was obviously saying: "Come on, just use me then!". So I did.

It's not a quick thing to make a sourdough, but I think the end result makes it worth it. In the future the best way to do this might be just to make the dough in the evening and leave it to rise overnight. That way you don't need to do any unnecessary waiting and will get nice and fresh bread first thing in the morning. The end result was great with a crispy crust and soft inside. Pretty good first sourdough, even though I say myself. So overall, it was definitely all worth it. Here are briefly the steps I took:

  • Mix a handful or rye flour and little bit of water to make a small dough ball. Sprinkle the top with some flour and leave the ball to rest in a bowl for five days.
  • After five days move the ball in a clean jar and mash it with water into a soupy consistency. 
  • Feed the starter now daily in a slightly open jar by pouring most of the old starter away and replacing it with new water and flour (50/50). On your first feed it's recommended to add also spoonful of natural yoghurt, apparently helps with the acidity.
  • After a week, stop pouring the existing starter away and just continue adding new flour and water mixture to the starter. In this stage I was adding 1dl of both.
  • When the starter looks nice and bubbly and there is enough of it, bake!
  • Move the starter to the fridge and feed from now on about once a week.
The starter should now keep as long as you continue to feed it. And it shouldn't get too upset even though you occasionally even forget it!

Emma's first sourdough

200g sourdough starter
300g white flour
100g wholemeal flour
225ml warm water
1,5 tsp salt

Mix all the ingredients together and knead well, at least for 10 minutes. Put the dough in a bowl and leave it to double it's size. This will take about 2-4 hours, depending how cold your kitchen is. Then mould the dough into a bread and again leave to rest at least for 2 hours. Bake the bread in a 200c (fan) oven for about 35 minutes or when you knock the top of the bread and it sounds hollow. You can also throw couple of ice cubes in the oven in the beginning of the bake, this will help the crust to become even crispier.

No comments:

Post a Comment