Nyt on taas viikko vierähtänyt hapanjuureni kanssa, ja olen ollut niinkin uskollinen että olen muistanut huolehtia juuresta joka ikinen päivä. Eli olen kaatanut vellistä melkein kaikki pois ja lisännyt sen jälkeen aina uuden satsin vettä ja jauhoja (0,5dl/0,5dl). Lisäsin myöskin ekalla kerralla lusikallisen jugurttia kun se on kuulemma ihan hyväksi jurelle. Nyt viikon jälkeen juuren pitäisi olla käyttökelpoinen, ja ihan hyvältä ja kuplivalta se näyttääkin.
Mutta, mutta. Ystäväni Dan kirjassaan neuvoo miten viikon jälkeen juuresta voi koittaa leipaista ensimmäisen leipäsen, johon tarvii "vain" sen 300g juurta. 300 grammaa??!! Miten ihmeessä juurta voi olla 300 grammaa, jos sitä on joka ikinen päivä heitetty pois melkein kaikki? Luin kirjaa uudelleen, mutta ystäväni Dan ei missään mainitse että annosmääriä pitäisi jossain vaiheessa ruveta lisäilemään tai jättää heittämästä vanhaa juurta pois uuden tieltä. Huoh. Lueskelin muita hapanjuuri-sivustoja ja näyttää siltä että nyt pitäisi sitten vissiin vaan alkaa lisäämään uutta juurta ja ei enää heittää vanhaa pois. Joten koitetaanpa tätä ja sitten leivotaan kun massaa on se 300 grammaa. Sitä nyt odotellessa!
Picture from here.
However. My friend Dan advices in his book how after a week you can bake the first sourdough with your own starter, and you "only" need 300g of it. 300 grams??!! How on earth will you end up with 300 grams when you are supposed to throw away most of it every day? I read the book again, but my dear Dan never mentions that I should be starting to increase the amounts of flour and water and not throw away the old starter. Oh dear. I read other sourdough websites and it looks like I should just start adding more water and flour now and not throw anything out. Or something like that. So I will try that now and see what happens. Will keep you updated!
No comments:
Post a Comment