Friday 5 April 2013

Shepherds Pie


Meidän pääsiäislammas meni vähän höpöksi tänä vuonna ja tunsin suurta surua kun katselin 2.5 kilon lampaanjalkaa uimassa syömäkelvottomassa liemessä. Ajattelin kokeilla Jamie Oliverin italialaista pata-reseptiä mikä muhi uunissa yön yli. Reseptiin tarvittiin mm. neljä rosmariinin oksaa, neljä ruokalusikallista tuoretta, vastarouhittua mustapippuri ja kaksi pulloa punaviiniä. Taisi olla meikäläisen rosmariinit jokseenkin tuuheassa kunnossa, pippurit melkoisen väkeviä tai jokin reseptissä oli vikana koska liemi muistutti enemmänkin rosmariinista saippuavettä kuin maustettua herkkua. Yök!

Onneksi kuitenkin pelastin lihan lillumasta liemestä ja tein osasta pastakastikkeen, mikä toimi ihan ok. Lopusta lihasta tekaisin arki-iltana shepherds pie:n, koska huomasin että tätä perus-laatikkoa en ollut aiemmin tehnytkään.

Hyvää tuli, mutta olisihan sen hyvän ja murean lampaanlihan ehkä vähän paremminkin käyttää.

Shepherds pie

n. 1kg perunoita
voita
maitoa

n. kilo lampaan jauhelihaa (tai hienonnettua lihaa)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl Worcestershire kastiketta
500ml lihalientä
suolaa
pippuria

Paista hienonnettu sipuli kunnes se on hieman ruskistunut. Lisää sekaan lampaanliha ja paistele kypsäksi. Lisää valkosipuli ja hienonnetut porkkanat ja paista vielä pari minuuttia. Kaada liemi ja kaikki loput aineet pannulle ja anna hautua n. 40 minuuttia.

Sillä aikaa keitä perunat ja muussaa voin ja maidon kanssa.

Kaada lammas-seos vuokaan ja peitä perunamuusilla. Vetele laatikon pintaan haarukalla rannut ja paista 160c uunissa n. 25 minuuttia kunnes pintaan on tullut hieman väriä.


Our Easter lamb turned out to be a bit of a fail this year. I wanted to try Jamie Oliver's italian casserole which was put in the oven over night. The recipe included e.g. 4 sprigs of rosemary, 4 tablespoons of freshly ground black pepper and two bottles of red wine. My rosemary must have been pretty bushy one, pepper particularly spicy or something else wrong in the recipe because the end result reminded more like a rosemary flavoured soapy water than delicious gravy. 

Luckily I was able to save the meat from the horrible sauce, and put some of it in a pasta sauce. The rest ended up to a shepherds pie on a week night, because I realised that I've never actually cooked it myself. 

It was good, but I think a nice 2.5kg leg of lamb could have been used a little bit better thank mushed and topped with mash.

Shepherds Pie

about a kilo of potatoes
butter
milk

about a kilo of minced (or finely chopped) lamb
1 onion
2 garlic cloves
2 carrots
2 tbsp tomato paste
2 tbsp Worcestershire sauce
500 ml stock
salt 
pepper

Fry the chopped onion until slightly browned. Add the meat and cook through. Add garlic and chopped carrots and fry couple of more minutes. Pour in the stock and all the remaining ingredients. Let the sauce bubble in a low heat for about 40 minutes.

In the mean time boil the potatoes and mash together with some butter and milk. Pour the lamb mixture into a baking dish and top with the mash. Scrape the top of the mash with a fork and bake the pie in a 160c oven for about 25 minutes.

No comments:

Post a Comment