Thursday 11 April 2013

Sichuan Pork Wontons



Jos haluaa joskus hetken itselleen ja ajatuksilleen, voi tietenkin mennä vaikka uimaan tai kävelylle, tai pötköttelemään, tai kirjastoon tai mitä vaan. Mutta meikäläinen suosittelee kyllä vaihteeksi pienten kiinalaisten lihanyyttien väsäämistä. Jos jossain, niin tässä automaattisestikkin siirtyy melkein meditoimaan koska tekniikan opittua kädet vaan jatkavat automaattisesti nyyttien väsäämistä vaikka ajatukset ja mieli karkaakin ihan jonnekin muualle.

Tein Sichuanin wonton-nyyttejä Perjantai-illaksi ja kyllähän niiden tekemisessä hieman aikaa venähti, mutta kyllä kannatti. Kuten sanottu, tekniikan opittua homma on aika suoraviivaista ja lopputulos tosiaan palkitsee.

Wonton-taikinalevyjä taitaa löytyä nykyään jokaisen Aasialaisen supermarketin pakaste-altaasta. Ne ovat niitä 7x7cm neliöitä, ei siis isoja taikinalevyjä mitä yleensä käytetään kevätrulliin jne Me syötiin nyytit ihan vaan riisin ja osterikastikkeen ja valkosipulin kanssa paistettujen pak choin ja kiinankaalin kanssa.

Wonton-nyytit

wonton taikinalevyjä
500g possun jauhelihaa
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä
4 valkosipulin kynttä
3rkl perunajauhoja
2rkl kuivaa sherryä
2 rkl soijakastiketta
1 kananmuna

kiinalaista etikkaa (tai ihan mitä vaan muuta etikkaa)
chili-öljyä
soijakastiketta

Silppua valkosipulit ja inkivääri pieneksi. Yhdistä ne jauhelihan, perunajauhojen, sherryn ja soijakastikeen kanssa. Ota teelusikallinen täytettä ja pistä se wonton-taikinalevyn keskelle. Voitele reunat pikaisesti kananmunalla ja käännä kulmat vastakkain kolmioksi. Voitele taas kaikki reunat kananmunalla ja käännä kertaalleen vielä toiseksi kolmioksi ja siirrä liinan alle odottamaan kunnes olet saanut kaikki nyytit tehtyä.

Keitä iso kattilallinen vettä ja kun se kiehuu kunnolla, keitä nyytit osissa n. 5 minuuttia ja siirrä talouspaperin päälle kuivumaan.

Kun olet saanut kaikki nyytit keitettyä sekoita keskenään etikka, chili-öljy ja soijakastike ja kaada kypsien nyyttien päälle.


If you want some time for yourself obviously you can go swimming or have a walk, a nap, or visit library or anything really. However, if you really want just go through your own thoughts I would highly recommend just making big batch of Chinese dumplings. After getting the hang of how the dumplings are done, you switch on almost to a meditative level as your hands just continue making the dumplings but your mind and thoughts are somewhere totally different. Quite relaxing!

I made Sichuan pork wontons for Friday night and they took quite a while to make, but I would say it was all worth it. As said, after you get the technique right it is all pretty straightforward.

You can find wonton wrappers from all Asian supermarkets nowadays, just look from the freezer section. We had the dumplings just with rice and some pak choi and Chinese cabbage fried with garlic and oyster sauce.

Recipe from here.

2 comments:

  1. Briteistä varmaan löytyy wontonlevyjä mutta Suomesta ei. Viivoan Hesan Hakaniemessä on tasan ainoa paikka missä niitä myydään koko Suomessa.

    ReplyDelete
  2. Voi ei, pahoittelut vaarasta tiedosta! Luulin nahneeni niita Oulussa Aasialaisen kaupan pakkasessa, mutta ehka ne olivatkin sitten jotain muita. Toivottavasti tilanne korjaantuu pian, ja levyja loytyisi muualtakin kuin yhdesta ainoasta paikasta Suomesta.

    ReplyDelete