Sunday, 7 April 2013

Upside-down aubergines




Olen hehkutellut kaikille jo jonkin aikaa Phaidonin uusinta keittokirjaa "The Lebanese Kitchen", koska se vaan on niin älyttömän hyvä. Tuntuu että jokaista reseptiä haluaisi kokeilla just eikä nyt. Ostimme kirjan äitienpäivä-lahjaksi anopille, mutta luulen että opus täytyy hommata tähän huusholliinkin.  Reseptit kirjassa ovat ihanan mausteisia, ei niinkään tulisella tavalla vaan ihanan pehmeällä ja aromaattisella.

Keittelimme kirjasta pari reseptiä Ranskan reissullamme, ja viime viikolla kokeilin kivan kuuloista munakoiso-vuokaa joka oli kyllä aikas hyvää. Ulkonäöltään hieman epäonnistuin vuoan kanssa, koska en hoksannut että munakoisoilla olisi voinut vuorata koko paistovuoan jotta lopputulos olisi ollut nätimpi kun se lopulta käännettiin ylösalas, mutta toimi tämä ihan näinkin.

Tarjosin paistoksen ihan perus valkosipuli-jugurtin kanssa.

Munakoiso-paistos

2 isoa munakoisoa
500g lampaan jauhelihaa
1 sipuli
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl maustepippuria
1/2 tl juustokuminaa
1 rkl tomaattipyrettä
600ml kasvis- tai kanalientä
200g basmati-riisiä
1 kanelitanko
25g pinjansiemeniä paahdettuina
25g mantelilastuja paahdettuina
suolaa
pippuria

Siivuta munakoisot pituus-suunnassa n. 5mm paksuisiksi siivuiksi. Voitele siivut oliivi-öljyllä ja paista parilalla viitisen minuuttia kunnes ne ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä sivuun odottamaan.

Paista jauheliha pannulla ja lisää joukkoon sipuli. Paista kunnes sipuli on pehmennyt ja jauheliha ruskistunut. Lisää tomaattipyre, kaneli, maustepippuri, juustokumina, suola ja pippuri. Kaada pannuun 200ml kasvis- tai kanaliemestä ja anna porista n. 10 minuuttia. Siirrä sitten sivuun odottamaan.

Kaada kattilaan 300ml kasvis- tai kanaliemestä ja lisää riisit joukkoon. Tiputa sekaan kanelitanko, kiehauta ja anna sitten riisin muhia pienellä lämmöllä kannen alla n. 10 minuuttia tai kunnes kaikki neste on imeytynyt tai riisi kypsää.

Vuoraa 20cm levyinen paistovuoka munakoiso-viipaleilla. Kaada päälle puolet lammas-seoksesta ja sen päälle puolet riisistä. Lado päälle taas kerros munakoisoja ja lisää taas kerrokset lammasta ja riisiä. Lado lopulta taas loput munakoisot vuoan päälle, kaada loput kasvis- tai kanaliemestä joukkoon ja paista vuokaa foliolla peitettynä 190c uunissa n. 20 minuuttia. Poista folio ja paista vielä n. 10 minuuttia.

Anna vuoan vetäytyä n. 10 minuuttia ja kumoa sitten ylösalaisin tarjoiluastialle. Ripottele päälle paahdetut pinjansiemenet ja mantelilastut ja nauti!


I've been so excited about Phaidon's new cookbook "The Lebanese Kitchen", just because it is great. You feel like you want to try all the recipes straight away. T got the book for mothers day for my mother-in-law and I think we need to get one for ourselves too. The recipes are delicious and spicy, not in a hot but more like soft and aromatic way.

We tried couple of the recipes already on our trip in France and last week I gave a try to an upside-down aubergine bake, which was rather nice. Appearance could have been better, but I missed the fact that you should have covered also the sides of the baking dish with aubergine to make it look nice. Still tasted really good.

Upside down aubergines

2 big aubergines
1 onion
500g minced lamb
1/2 tsp cinnamon
1/2 tsp cumin
1/2 tsp allspice
1 tbsp tomato purée
600ml vegetable or chicken stock
200g basmati rice
1 cinnamon stick
25g toasted pine nuts
25g toasted sliced almonds
salt
pepper

Slice the aubergines lengthwise to a 5mm thick slices. Brush them with olive oil and fry in a griddle pan until soft. Season with salt and pepper and set aside.

Fry the mince in a pan and add the onion and cook until both have taken some colour. Add the spices, tomato purée and 200ml of the stock and let it bubble for 10 minutes. Set aside to cool.

Pour 300ml of the stock to a pan and mix in the rice. Drop in the cinnamon stick, bring to boil, and turn down the heat then and let it simmer under a lid for 10 minutes or until all the liquid has disappeared or the rice cooked through.

Line the bottom and the sides of a 20cm baking dish with the aubergine slices. Top with half of the lamb mixture and then half of the rice. Add another layer of aubergines and again the rest of the lamb and the rice. Top the whole thing with the remaining aubergines, pour in the remaining stock and cover with foil. Bake in 190c oven for 20 minutes, remove the foil and bake for another 10 minutes. Let the dish cool for 10 minutes and then turn upside down to a serving dish. Sprinkle with pine nuts and almonds and serve.

No comments:

Post a Comment