Sunday 10 January 2010

Uusi suosikki - My new favorite!


(Picture from here)

Silloin joskus 60-luvulla äitini oli mennyt ensimmäistä kertaa elämässään anniskelu-ravintolaan ystävänsä kanssa. Tiskille mentäessä oli yhtäkkiä tullutkin tenkkapoo kun baarimikko oli kysynyt että mitä sitä neideille oikein laitettaisiin. Keskikaljaahan nyt hienot neidit eivät voineet tilata, ja mistään muusta ei oikein ollut nuorilla tytöillä tietoa. Äiti kuitenkin muisti jostain kuulleensa erittäin hienon juoman nimen, ja tilasikin sitten baarimikolta kaksi "bloooooooody määääääryä". Kuulemma koko ilta siinä oli sitten mennyt drinkkiä juodessa koska eihän nyt päähän juolahtanut että sieltä mitään tomaatilta maistuvaa tulisi tarjolle. Sen jälkeen en ole tomaattimehua äitini nähnyt juovan.

Törmäsin kyseiseen drinkkiin seuraavan kerran kun aloin nuorempana matkustelemaan enemmän, ja huomasin miten eritoten britti-turistit ruukasivat tilata kyseistä juomaa usein lentokoneessa. En voinut ymmärtää miten alkoholin ja tomaatti-mehun yhdistelmä voi joihinkin oikein vedota. Kunnes pari viikkoa sitten...

T:n äiti tilasi meille lahjaksi amerikkalaisen Saveur-ruokalehden vuodeksi. Ensimmäisessä numerossa oli parin sivun juttu erinlaisista Bloody Mary:istä, ja täytyy myöntää että ne kaikki näyttivät aika herkullisilta. Kun sitten pari viikkoa sitten olimme syömässä ystäväpariskuntamme kanssa ja ennen syömään menoa pubissa poikien tilatessa oluitaan ystäväni kysäisi josko haluaisin ottaa vaihtelun vuoksi hänen kanssansa Bloody Mary:t. Ja kuinka hyvä idea se olikaan! Raikas tomaattimehu, vahva Worsestershire-kastike ja tulinen Tabasco maistuivat ihan älyttömän hyvältä, ja se oli menoa siltä seisomalta! Olen melkoinen tomaatti-ihminen muutenkin, joten tämä drinkki kyllä maistuu meikäläiselle todella hyvin. Joissain paikoissa drinkki tarjoillaan selleri-varren kera, joissakin päälle ripotellaan selleri-suolaa. Joissakin paikossa mukaan lorautetaan pieni määrä Port-viiniä, joissakin lisätään tujaus tuoretta piparjuurta. Jokaisella lienee oma versionsa tästä legendasta, mutta minä tykään ihan vaan perinteiseen malliin. Kunhan vain tomaatti-mehu on tuoretta!

Bloody Mary

40 ml vodkaa/40 ml vodka
1 dl tomaattimehua/1 dl tomato juice
Tabascoa maun mukaan/Tabasco
Worcestershire-kastiketta maun mukaan/Worcestershire sauce
(sitruunamehua)/(lemon juice)
Mustapippuria/Black pepper

Täytä pitkä lasi jäillä. Lisää vodka ja tomaattimehu. Sekoita mukaan Tabasco ja Worcestershire-kastike ja maista. Mausta mustapippurilla ja nauti.

In the end of 60's my mother had gone to a bar for the first time in her life. Suddenly at the bar she realized that she would actually need to know what to order. Obviously beer was out of the question for young fine ladies, but she remembered a name of a cocktail that she had heard from somewhere. So she ordered two "Bloooooooody Maaaaaryyyyyys". Apparently they had spent the whole night trying to finish their drinks as they had no ideas that it would be made by tomato juice. After that I don't think my mum has even looked at tomato juice.

I came across the drink for the first time when I started to travel as a teenager, and saw especially British people ordering it in the planes a lot. I couldn't understand how on earth anyone could mix tomato juice and alcohol and actually enjoy it! Until couple of weeks ago...

T's mum has ordered us subscription for this American food magazine called Saveur and it is great! The first issue included a big article about different kind of Bloody Mary's and I have to admit that they all looked delicious. After this we met our friends couple of weeks ago for dinner and when the boys ordered their beers at the pub, my friend suggested a Bloody Mary for us. I just loved it! Fresh tomato juice, strong Worcestershire-sauce and pungent Tabasco just go so well together. I love tomatoes anyway, so this drink suits me very well. Some places serve the drink with a stick of celery, some sprinkle celery salt on top. Some add splash of Port, some teaspoon of fresh horseradish. I guess everyone has their version of this classic, but I like mine just original. Just make sure that the tomato juice is nice!

Fill long glass with ice. Add vodka and tomato juice and stir. Pour in the Worcestershire-sauce and Tabasco and taste. Add black pepper and enjoy!

No comments:

Post a Comment