Saturday, 16 January 2010

Gyozaa kaikille!


Hui, kylläpä oli vauhdikas viikko. Työpaikan vaihto takasi sen että iltaisin ei juuri ole ehtinyt tai jaksanut mitään sen kummempia kokkailla. Nyt viikonloppuna sitten tekikin mieli olla keittiössä ihan ajan kanssa, ja mieli teki ihanan rapsakoita ja mehukkaita Gyoza:ita. Nämä aasialaiset lihanyytit ovat vakio-alkupala kun käymme ulkona syömässä, mutta usein ostamme näitä myös pakastettuina aasialaisista ruokakaupoista ja paistamme kotona pannulla. Nyt halusin kokeilla nyyttien tekoa ihan alusta asti, ja hyvää tuli! Ostin valmiita nyytti-levyjä mitä useimmista aasialaisista ruokakaupoista saa ja hinta oli täällä ainakin melko edullinen; 25 levyn paketista maksoin vähän päälle £1!


Homma alkoi täytteen teosta. Luimme muutamaa kyoza-reseptiä, ja lopputulos oli vähän sekoitus kaikkea. Periaatteessahan nyyttien sisään voi laittaa mitä tahansa, mutta me päädyimme possun, katkarapujen ja kaalin seokseen. Kaikki raaka-aineet leikattiin hyvin pieneksi silpuksi jotta ne kypsyvät paistettaessa nopeaa.


Täytteen ollessa valmista, alettiin nyyttien täyttö-hommiin. Taikinalevy otetaan käteen, pieni nökäre täytettä keskelle ja sitten levyn yläosa voidellaan vedellä ja nyytti suljetaan.


Reuna rypytetään kiinni, ja tämä minulla ainakin otti parikin kokeilua ennenkuin se alkoi sujuvasti kulkemaan.


Lopputulos oli tämä, ja sitten ei tarvinnutkaan muuta kuin paistaa nyytit syötäväksi. Tässä vaiheessa nyytit voidaan myös pakastaa.


Gyoza-mestari T kuumensi paistinpannulla öljyä melko kuumaksi ja latoi sitten nyytit pannulle pohjapuoli alaspäin (kuten ylläolevassa kuvassa). Nyyttejä ei käännetä ollenkaan, vaan paistetaan kunnes pohjapuoli on mukavasti ruskistunut ja rapeutunut. Tässä vaiheessa pannulle lisätään n. 1-1,5 dl vettä ja pannu peitetään kannella tai esim. foliolla, ja gyozien annetaan höyrystyä kunnes kaikki vesi pannulta on haihtunut. Gyozat nautitaan dippailemalla esim. soija-kastikkeeseen, me teimme dippikastikkeen soijasta ja riisiviina-etikasta.

Gyozat

200g possun jauhelihaa
100 g katkarapuja
200g valkokaalta
peukalonpään kokoinen pala inkiväärtä
2 valkosipulinkynttä
Ruohosipulia

2 rkl soija-kastiketta
1 rkl sakea
1 tl sokeria
1 kananmuna
2 tl seesamiöljyä
Ripaus valkopippuria

30-40 kyoza-arkkia

Dippikastike

2/3 osaa soijakastiketta
1/3 osaa riisiviina-etikkaa
pari tippaa chili-öljyä

Silppua katkaravut, inkivääri, valkosipulit, ja ruohosipuli pieneksi silpuksi ja lisää possujauhelihan joukkoon. Sekoita mukaan loput aineet ja anna levähtää pieni hetki esim. jääkaapissa.

Täytä gyoza-arkit ja paista kuumassa öljyssä kunnes pohjapuoli on ruskistunut. Lisää pannulle 1-1,5dl vettä ja peitä kannella. Anna kaikki vesi haihtua pannulta, ja tarjoile gyozat soijan tai dippikastikkeen kera.


Wow, what a week! Starting in a new job totally took all my time, and my evenings this week were mostly just a quick bite to eat and then off to bed. So this weekend I wanted to really spend some time in the kitchen, and decided to make some lovely crispy and juicy Gyozas. These Asian dumplings are quite a regular starter when we eat out, but we also sometimes buy them from Asian supermarkets frozen and fry them at home. This time I wanted to try to do them from scratch, and they turned out to be really nice! I bought some ready made Gyoza-wrappers, which are normally quite well available in Asian supermarkets and this pack of 25 only cost a little bit over £1!

The whole thing starts by making the filling. We read couple of different recipes and the outcome was a bit mix of everything. Basically you can put whatever you want inside, but we ended up with minced pork, prawns and cabbage. All the ingredients have to be chopped very small so they cook on time when frying the dumplings.

After the filling was ready, the dumplings were ready to be made. Take a wrapper in your hand, put a little dollop of filling in the middle and then wet the top of the wrapper with water and fold in half to close the dumpling.

Edges are pleated together, and it took couple of times before getting it right. After you get the hang of it, it's quite fast to do.

Now the dumplings are ready to fry, but you can also freeze them in this stage. Gyoza-master T heated some oil in a frying pan and placed the dumplings in a hot pan flat side down. You don't flip the dumplings at all, but just let the flat side brown and get some color. After this you add 1-1,5dl of water to the pan, and cover it. Let the Gyozas steam under the lid or foil until all the water has evaporated. Eat Kyozas by dipping them into soy-sauce, we made a dipping sauce from soy sauce and rice wine-vinegar.

Gyozas

200g minced pork
100 g prawns
200g cabbage
piece of ginger size of a thumb
2 garlic cloves
Chives

2 tbs soy sauce
1 tbs sake
1 tsp sugar
1 egg
2 tsp sesame oil
Pinch of white pepper

30-40 kyoza-wrappers

Dipping sauce

2/3 part of soy sauce
1/3 part of rice wine vinegar
couple of drops of chilli oil

Chop the prawns, ginger, garlic and chives into very small pieces and mix with minced pork. Add all the rest of the ingredients and let the filling rest for a little while in the fridge.

Fill the Gyoza-wrappers and fry in a hot pan flat side down until it is brown and crispy. Add 1-1,5dl water to the pan and cover it up. Let the Gyozas steam under the lid until all the water has disappeared. Enjoy the Gyozas with the dipping sauce.

No comments:

Post a Comment