Wednesday 2 December 2009

Vuoden ensimmäiset pikkujoulut


Sain ihania tyttöjä tänään kylään, ja pääsin viettämään vuoden ensimmäisiä pikkujoulujani. Tapasimme 4-5 vuotta sitten saman työpaikan myötä, ja vaikka emme kukaan enää kyseisessä firmassa työskentele olemme silti pitäneet yhteyttä ja tapaamme n. kerran kuussa yleensä kokkailun tai jonkin sortin kivan syömisen (ja juomisen) merkeissä.

Tällä kertaa oli minun vuoroni toimia hostina ja koska tämä viikko on ollut ihan super-kylmä Lontoossa, halusin tarjota tytöille jotain mukavan lämmittävää ja talvi-illlalle sopivaa syötävää.Alku-drinkkinä toimi tietysti kirkolta ostettu glögi, punaviinillä maustettuna.
En ole pitkään aikaan tehnyt oikein mitään lohesta, joten ostin pari filepalaa ja pistin folioon voin, timjamin ja parin sitruunasiivun kera. Paistoin uunissa 175C n.20 minuuttia. Helppoa kuin heinänteko, ja siltikin onnistuin paistamaan lohen liian kuivaksi... Lisäkkeeksi tuli limapapu ja purjo- muhennosta sekä rucolaa. Muistoksi illallisesta jäi vain pieni lounas-boxini jonka otan huomenna töihin..


Jälkkäriksi kiehautin pikaisesti appelsiini-lohkoja jouluisten mausteiden kera ja tarjosin kuumana kylmän jäätelön kanssa.

Ja katsokaa mitä ihanuuksia pukki toi!

Huomenna pyrähdänkin T:n seuraksi viikonlopuksi Barcelonaan jossa hän jo töitten puolesta minua odottaakin. Pari ravintolaa on jo täältä käsin sieltä varattu, ja tiedossa on siis viikonloppu hyvän ruoan ja viinin parissa. Postailen kuulumisia sitten ensi viikolla!

Lohi

Lohi-fileitä

Suolaa
Pippuria
Tuoretta Timjamia
Sitruuna-viipaleita
Valkoviiniä
Voita

Pistä lohet uunivuokaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle pari timjamin-oksaa, ja lado päälle sitruuna-viipaleet ja pari pientä palaa voita. Lorauta vuokaan lasillinen valkoviintä ja peitä vuoka foliolla. Paista uunissta 175c n. 20 minuttia.

Lima-papu ja purjo muhennos

100g pancettaa tai pekonia
3 pientä purjoa
2 valkosipulinkynttä
800g lima-papuja
1 lasi valkoviiniä
2 rkl creme fraichea
tuoretta persiljaa

Paista pancetta rapeaksi pannussa/kattilassa. Lisää leikatut purjot ja valkosipulit. Kuullota sipuleita n. 15min kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää lima-pavut ja sekoita. Kaada valkoviini joukkoon ja anna seoksen porista n. 5 minuuttia. Lisää creme fraiche, suola, pippuri ja tuore persilja ja sekoita.

Jouluisat appelsiiinit

4 appelsiinia
1 kanelitanko
2 kardemumman palkoa
puolikas tähti-anis
6 neilikkaa
3 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria
1/2 dl konjakkia

Leikkaa kolmesta appelsiinista kuori pois ja segementoi, leikkammalla vain appelsiinin lihat. Purista mehu jäljellä jäävistä appelsiini-lihoista segmenttien sekaan. Kaada mehut kattilaan ja jätä appelisiini-viipaleet sivuun odottamaan. Lisää mehuun kanelitanko, kardemummat, anis, neilikat, sitruunamehu ja sokeri, ja anna kiehua n. 10 minuuttia. Tämän jälkeen lisää neljännen appelsiinin mehu ja konjakki ja kiehauta pikaisesti. Siivilöi mehu, ja kaada appelsiini-lohkojen päälle. Koristele tuoreella mintulla ja tarjoile kuumana vanilja-jäätelön kanssa.

I got couple lovely ladies stopping over tonight, and we had a little Christmas "party" together. We three met around 4-5 years ago in the company that we all worked in, and even though none of us are still with that company, we still keep in touch and meet up around once a month normally with some nice food and drinks. It was my time to be the host this time, and because it has been absolutely freezing in London this week, I wanted to cook something nice and warming for the girls. We started with glögi, Finnish mulled wine, and for the main I did some salmon. I haven't cooked with it for a while, so I just got couple of fillets and put them in the foil with some butter, thyme and lemon slices and baked in the oven in 170c for about 20 minutes. Easy peasy, and I still manage to dry the fish! I also made some butter beans and leeks with creme fraiche to go alongside and just served everything with a bit of rocket. For dessert I boiled some orange slices is their own juice and little bit of Christmas spices and served hot with cold ice cream. And look what the Santa brought me!

Tomorrow I'm leaving to Barcelona to see T for a weekend, who is already there waiting for me because of his work. We have couple of restaurants already booked, so I'm expecting a weekend with very nice food and wines. Will tell you more next week!

Salmon

Salmon fillets

Fresh Thyme
Salt
Pepper
Lemon slices
White wine
Butter

Place the salmon in a oven dish and season with salt and pepper. Top with fresh thyme, lemon slices, butter and pour some white wine on the bottom of the dish. Bake in the oven in 175c about 20-minutes.

Butter-beans and leeks

100g pancetta
3 small leeks
2 garlic gloves
800g butter beans
1 glass of white wine
2 tbs of creme fraiche
fresh parsley

Fry the pancetta until crisp. Add the leeks and the garlic and let it sweat about 15 minutes. Add the butter beans and stir. Pour in the white wine and let it simmer for 5 minutes. Add creme fraiche, salt, pepper and fresh parsley and stir.

Christmas Oranges

4 oranges
1 cinnamon stick
2 cardamon pods
1/2 star anise
6 cloves
3 tbs of lemon juice
pinch of sugar
1/2 dl of cognac

Peel the oranges and segment the flesh. Squeeze the juice from the oranges with the segments. Pour the juice in the pan and leave the segments aside. Add the cinnamon, cardamon, gloves, star anise, cloves, lemon juice and sugar in to juices and let is simmer for about 10 min. Add the juice of the 4th orange and the cognac and get it hot, do not boil! Sieve the juice, add the orange segements and present hot with some cold vanilla ice cream. Garnish with fresh mint.

1 comment: