Monday 28 December 2009

Chestnuts roasting on an open fire


Ennen joulua kävimme illallisella ystäväpariskuntamme luona ja he olivat loihtineet ihan kunnon "roast":in meille kaikkine lisäkkeineen. Oli possun- ja naudan paistia, perinteisiä "roasted potatoes", Yorkshire puddingeja, kastiketta ja muita herkkuja. Pöydässä oli myös ihanaa ruusukaali-kastanja paistosta jota halusin ehdottomasti kokeilla meidänkin joulupöytään.

Ystävämme oli käyttänyt valmiita vakuumipakattuja kastanjoita, mutta koska niitä en ennen Suomeen lähtöä kaupasta löytänyt, ostin pussin tuoreita ja paahdoin uunissa.


Tein ensin ristiviillon kastanjoihin terävällä pikkuveitsellä ja sitten paahdoin uunissa 200c n. 20 minuuttia. Kastanjat piti kuoria kuumana, koska jäähdyttyään kuori jämähtää aika napakasti kiinni ja siitä ei seuraa muuta kuin sotkua. Tein virheen että tein paahtamisen jo aatonaattona, koska parhaimmillaan kastanjat olisivat olleet juuri uunista tullessa. Kuitenkin aattona sitten paistoin läjän pekonikuutioita pannulla rapeaksi, lisäsin keitetyt ruusukaalit ja lopulta pilkotutu kastanjat ja sekoitin keskenään. Kastanjoiden lihaisa ja pähkinäinen maku sopi älyttömän hyvin ruusukaalina ja pekonin kanssa, ja suosittelen kokeilemaan tätä ihan muulloin kuin joulunakin. Ainut vain että tosiaan kannattaa syödä kastanjat tuoreeltaan, muutoin ne tuppaavat hieman kuivumaan.


Ylipäätään joulu meni kivan rauhallisesti ja tietenkin ihanista ruoista nauttien. Tässä vielä pieni näyte äidin ihanasta kalapöydästä. Tämän jälkeenhän sitten seurasivat vielä kinkut ja muut liharuoat, ja eipä ollut ihme että joulupäivänä meidän talosta ei liikuttu ihan minnekään!


Before Christmas we visited our friends and they had prepared this amazing roast for us. We not only had pork, but also beef, roasted potatoes, Yorkshire puddings, gravy, beans and basically all the trimmings that you could imagine. They had also prepared this great Brussel sprout and chestnut-dish that I definitely wanted to try in our Christmas dinner. They had used-ready-to-use, vacuum packed chestnuts but because unfortunately I didn't find them before going to Finland, I used the normal ones and roasted them in the oven.

I scored the chestnuts with a little sharp knife and placed them in the oven in 200c for around 20 minutes. You need to peel them right away, otherwise the skin will stick and all you get is a big mess. My mistake was that I prepared the chestnuts a day before eating, and they would have been perfect just there and then right from the oven. Anyway, in Christmas I fried a handful of bacon cubes in a pan until crispy, added boiled sprouts and chestnuts and tossed together. It was delicious, and I will definitely recommend to try it even outside of Christmas season. Only thing to remember is to keep the chestnuts as fresh as possible, otherwise they will become a bit dry.

Overall the Christmas went peacefully and of course surrounded by loads of lovely food. Above is a picture of my mum's fish table. Only after this came the ham and all the trimmings, so you won't be surprised to hear that the following day there wasn't much movement in our house! After this kind of feast, we definitely needed some time to recover.

2 comments:

  1. Minäkin ostin jouluksi pussillisen kastanjoita, mutta en ole vielä ehtinyt niitä laittaa. Ehkä uutena vuotena kokeilen niitä sitruunavoin kanssa.

    Hyvä vinkki, täytyypä testata kastanjoiden yhdistämistä ruusukaaliin.

    ReplyDelete
  2. Sitruunavoi kuulostaa kylla tosi hyvalta idealta! Loysin niita vakuumipakattuja yksiloitakin vihdoin kaupasta, joten voi olla etta meilla tulee kastanja-kokeilu vol. 2 tassa lahiviikkoina.

    Kivaa uuttavuotta!

    ReplyDelete