Thursday 7 July 2011

Kohokasta



Kohokas on juttu mitä olen aina vähän pelännyt, niinkuin varmaan kaikki muutkin. Siltikin sitä on haluttanut kokeilla, mutta ikinä ei oikein ole tullut sopivaa ajankohtaa. Eräänä Lauantaina tuli kuitenkin tarve kevyelle lounaalle, ja yhteistuumin T:n kanssa päätimme tarttua härkää sarvista ja yrittää kokata kunnon kohokas.

Käytimme Michel Roux Jr:n ultimate-kohokas-reseptiä joka oli kahdesti paistettu juusto-versio. Lopputulos oli ihan hyvä, mutta jossain vaiheessa häädin T:n keittiöstä tahdin muuttuessa melko hurjaksi vispailujen ja sekoittamisien keskellä. En kyllä oikein ymmärrä miksi kohokkaan pohjalla piti olla puoli litraa kermaa, mutta itse kohokas kyllä oli ihan mainio.

Ultimate juusto-kohokas

45g voita
45g jauhoja
500ml maitoa
5 kanamunan keltuaista
Suolaa ja pippuria
6 kanamunan valkuaista
600ml kermaa
200g Gruyere tai Emmentaali-juustoa

Kuumenna uuni 200c. Sulata voi kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja sekoittele n. minuutti. Lisää maito hiljalleen koko ajan vatkaten jotta seokseen ei muodostu paakkuja. Sekoita joukkoon keltuaiset, nosta seos pois liedeltä ja jäähdytä.Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovahkoksi vaahdoksi. Lisää kolmannes valkuais-vaahdosta jäähtyneeseen keltuais-seokseen ja vatkaa. Lisää loput valkuais-vaahdosta seokseen ja nostele varovasti seos sekaisin, älä vatkaa.Voitele kohokas-vuoka voilla ja nostele kohokas-seos vuokaan. Paista uunissa n. 3 minuttia tai kunnes pinta alkaa ruskistumaan. Samaan aikaan, lämmitä kerma kattilassa suolan ja pippurin kanssa ja kaada gratinointi-vuokaan. Nosta kohokas uunista, kumoa gratinointi-vuokaan kermaan päälle ja ripottele päälle raastettu juusto. Paista uunissa n. 5 minuuttia ja tarjoile salaatin kera.

Souffle has always been a thing that I’ve been a bit scared of, and I’m sure I’m not the only one. I’ve wanted to try it though, but never really had a perfect opportunity for it. One Saturday we were looking for a light lunch with T and decided together to finally give a go to a proper souffle. T had seen a recipe of Michel Roux Jr’s ultimate souffle, and what would be a better thing to start with. It was twice baked cheese-souffle and the end result was nice. However, in the end I ended up throwing T out of the kitchen when things got quite heated with all the whisking and folding! Also I didn’t really understand the point of the massive amount of cream in the bottom of the souffle. Overall the souffle was nice and potentially I could try it again.

Recipe from here.

No comments:

Post a Comment