Monday, 22 February 2010

Lämmikettä mahalle sekä mielelleKun ulkona satoi ja päivän suunnitelmat meni uusiksi, kiehautin meille makoisan kanapyörykkä-keiton. Tai no oikeastaan se tällä kertaa oli kalkkunapyörykkäinen, koska kaupassa ei ollut kananjauhelihaa saatavilla. Muistelen että ennen joulua jossain kivassa blogissa tehtiin kanapyörykkä-nuudelikeittoa, mutta en vain muistanut että missä joten improvisoin itse meille keiton, ja hyvää tuli. Pyörykkä-taikina tehtiin melko samalla tyylillä kuin vanhat kunnon possupihvit, ja pullat lisättiin keittoon lopussa kypsäksi kiehautettavaksi. Inkivääri ja chili toivat kivan potkun liemeen ja tämä oli mukavan raikas lounas sateiselle päivälle. Keittoon sopisi oikein hyvin myöskin nuudelit, mutta meillä syötiin ilman nyt näin tällä kertaa.

Kanapyörykkä-keitto

Lihapullat

500g kanan- tai kalkkunan jauhelihaa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
tuoretta chiliä maun mukaan
2 rkl tuoretta korianteria
3 rkl soija-kastiketta
2 rkl riisiviina-etikkaa
ripaus suolaa

Liemi

2 l kanalientä
2 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 punainen chili
150g tuoreita siitakesieniä
1 porkkana
kourallinen tuoretta korianteria
2 rkl soijakastiketta
ripaus suolaa
ripaus pippuria

Raasta inkivääri ja valkosipulit jauhelihan joukkoon. Silppua chilit pieneksi ja lisää se hakatun korianterin kanssa lihaseokseen. Mausta soijalla, suolalla ja etikalla ja pyöritä taikinasta pieniä lihapullia ja jätä sivuun odottamaan keiton kiehumista.

Leikkaa inkivääri ohuiksi tikuiksi, siivuta sienet ja chili ja lisää kaikki kanaliemen joukkoon. Anna poreilla hiljalleen kunnes sienet ovat pehmenneet ja lisää kanapullat liemeen. Kun lihapullat ovat poreilleet keitossa n. 5 minuuttia, lisää porkkana mikä on myös leikattu ohuiksi tikuiksi. Mausta keitto soijalla ja suolalla ja pippurilla ja keitä vielä n. 10 minuuttia. Ripottele hakattu korianteri keittoon ja nauti!


When it was raining outside and the plans for the day had to be changed, I cooked some refreshing chicken meatball- soup for our lunch. Or actually this time it was turkey meatballs, as our shop didn't have any chicken mince available. The meatballs were done more or less in the same style as the good old pork patties, but just added to the broth to cook through in the end. You could add noodles to the soup, but we just kept is simple like this and it was very nice light lunch for a rainy day!

Chicken meatballs in a broth

The meatballs

500g minced chicken or turkey meat
thumb size piece of ginger
3 garlic gloves
fresh chili
2 tbs fresh coriander
3 tbs soy sauce
2 tbs rice wine vinegar
pinch of salt

The broth

2 l chicken broth
2 thumb size piece of ginger
1 red chili
150g shitake mushrooms
1 carrot
handful of fresh coriander
2 tbs soy sauce
pinch of salt
pinch of pepper

Grate the ginger and garlic to the mince meat. Chop the chili and coriander and mix to the meat mix. Season with soy, salt and vinegar and roll the mix into little meatballs and set aside to wait.

Cut the ginger into matchsticks, slice the mushrooms, chop the chili and add all to the chicken broth. Let boil gently until the mushrooms are nice and soft. Add the meatballs, and after 5 minutes add also carrot which you have cut into matchsticks as well. Season the soup with soy, salt and pepper and let boil another 10 minutes or so. Mix in chopped coriander and serve!

No comments:

Post a Comment