Sunday, 7 February 2010

Monsieur Runeberg



Olen viimeksi syönyt Runebergin-torttuja melkein kuusi vuotta sitten. Ne ovat ehdotonta herkkuani, mutta Suomesta lähdettyäni ei niitä ole tullut valitettavasti tehtyä tai saanut ostettua mistään. Kun viime viikkoina näin muissakin ruokablogeissa näitä kyseisiä leivonnaisia tehtävän, muistin yhtäkkiä viime vuonna äitini minulle sujauttaman resepti-vihkosen. Siellähän se resepti näihin Herra Runebergin herkkuihin oli, ja vaikka yksilöistä ei nyt ihan mallikappaleita tullutkaan eikä punssia täältä saa ostettua mistään, oikein hyviä niistä tuli!

Runebergin tortut

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl jauhettuja manteleita
0.5 dl pähkinärouhetta
0.5 dl murennettuja pikkuleipiä
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

punssia tai rommia
vadelmahilloa
tomusokeria
vettä

Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa sekaan kananmunat ja yhdistä sekoitetut kuivat aineet taikinaan. Nostele taikina muffinssivuokiin ja paista 13 - 15 minuuttia 200c:ssa. Anna torttujen jäähtyä, ja kostuta ne punssilla tai rommilla. Sekoita tomusokeri ja vesi jäykähköksi massaksi, ja valuta jokaiselle tortulle kuorrutusta renkaaksi. Laita renkaiden sisään lusikallinen hilloa, ja nauti!


5th February in Finland is dedicated to a gentleman called Mr. Runeberg. He was one of our national poet's and for example lyrics of our national anthem are by him. We tend to have these dedicated days for many different authors, poets, and we even have a day dedicated to our national epic "Kalevala". Most of the time these days are just another mark in our calendar and normally just maybe looked into in schools, but Mr. Runeberg's day is also linked to these lovely cakes. Apparently his wife used to make these to him, and nowadays you can buy these from supermarkets in Finland around 5th February every year. They are moisten with this Swedish alcohol called Punsch, which is kind of Arrack Liqueur.

They didn't come out exactly perfect looking and instead of Punsch I had to use rum, but all and all I was very happy about them. Last time I've eaten them is more than 5 years ago!

Runeberg's Cakes

150g butter
1,5 dl sugar
2 eggs
1 dl grounded almond
0.5 dl chopped hazelnuts
0.5 dl crushed biscuits
1,5 dl flour
1 tsp baking powder

Punsch or Rum
raspberry jam
icing sugar
water

Beat the butter and sugar together until smooth. Add eggs one by one mixing very well. Mix all the dry ingredients together and add to the egg-sugar mix. Divide the batter into muffin tray and bake in the oven 200c for 13 - 15 minutes.

Let the muffins to cool and moist them with a little bit of alcohol. Mix the icing sugar and water into thick paste, and draw with it little rings on top of the muffins. Add little bit of raspberry jam in the centre of the rings and enjoy!

1 comment:

  1. Nam! Minäkin himoiten katsoin Hesarin sivuilla olevaa ohjetta viime viikolla, mutta ainakaan tänä viikonloppuna en vielä ehtinyt leipomispuuhiin.

    ReplyDelete