Sunday, 14 February 2010

I love brunch!



Brunssit ovat ihania. Viikonloppuisin kun ei ole kiire mihinkään on joskus mukava hieman panostaa ja nauttia kunnon aamupalan ja lounaan sekoitus, eli brunssi.

Tänään päätin yllättää T:n sillä aikaa kun hän oli kuntoilemassa kuntosalilla. Tähänhän ei tietenkään vaikuttanut ollenkaan se että ystävänpäivä-lahjaksi hän oli aamulla antanut minulle ihan täydellisen laukun, vaikka luulin että olimme sopineet jotta mitään lahjoja yms. ei osteta. Kipaisin siis pikaisesti kauppaan, mistä haluamaani kylmäsavulohta ei löytynyt, joten päädyin parmankinkkuun ja nappasinpa vielä mukaan pullon kuplivaakin. Kotona tein ensimmäistä kertaa elämässäni Hollandaise-kastiketta, mikä tietenkin ensimmäisellä yrityksellä juoksettui. Minusta se oli kuitenkin ihan kiva, koska enpä ollut ennen juoksettunutta kastiketta nähnytkään! Toisella kerralla kastike kuitenkin onnistui oikein hyvin, ja maistui mainiolta salaatin, parmankinkun ja uppomunan kera.

Hollandaise- kastike

2 kanamunan keltuaista
1/2 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
125g voita
Sitruunamehua

Sulata voi kattilassa ja anna jäähtyä. Pistä toiseen kattilaan vettä kiehumaan hiljalleen, ja aseta sen päälle kulho johon olet laittanut keltuaiset sekä etikka ja suola. Varo ettei kulho koske veteen! Vatkaa munia vesihauteen päällä voimakkaasti, kunnes seos paksuhkoa ja kiiltävää. Nosta kulho pois vesihauteesta mutta jatka silti vatkausta. Sekoita jäähtnyt voisula munien joukkoon pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi sitruunamehua maun mukaan, ja tarjottaessa ripauta pieni ripaus cayenne-pippuria kastikkeen päälle.

I love brunches. On weekends when there's no rush, sometimes it's nice to make a little bit of effort and prepare a lovely breakfast and lunch - combo; brunch.

Today I decided to surprise T while he was working out at the gym. Obviously this has nothing to do with a fact that during that morning he had given me the perfect hand-bag as a Valentine's present event though I thought we had agreed for no presents or any Valentine's thingys...
Anyway, I sprinted to the shop while he was away, and of course they didn't have the smoked salmon that I wanted so I had to go with some parma ham and I also grabbed a bottle of bubbly to go with. I decided to make Hollandaise-sauce for the first time in my life, and obviously on the first try it split. But I was quite happy about it, because I hadn't seen a split sauce before! The second try was much more successful and the sauce tasted lovely with some nice salad, parma ham, and a poached egg.

Hollandaise-sauce

2 egg yolks
1/2 tsp white wine vinegar
pinch of salt
125 g butter
Lemon juice

Melt the butter in a sauce pan and set aside to cool down. Put some water to another sauce pan and make is simmer. Place a bowl on top of the pan, and add the yolks, the vinegar and salt in it. Make sure that the bowl doesn't touch the water below! Whisk the egg-mixture vigorously until it's quite thick and glossy. Remove the bowl from the pan, but keep whisking still. Add the melted butter in patches and whisk until the sauce is nice and fluffy. Add the lemon juice to your liking and when serving sprinkle little bit of cayenne-pepper on top.

No comments:

Post a Comment