Sunnuntai-iltana tuli tieto että ulkona oven takana odottaa pieni yllätys. Nappasin ovelta pienen painavan paketin joka näytti tältä:
Sisältä löytyi kilo-pari pieniä maa-artisokkia, resepti artisokka-keittoon ja iso oksa tuoretta rosmariinia. Jee!
Keitto oli helpoista helpoin, ja maistui ihanalta. En muista milloin olisin maa-artisokkia viimeksi syönytkään ja niiden makeahko ja pähkinäinen maku on ihan mahtavaa. Paistoin keiton seuraksi hieman rapeaa pekonia ja lorautin keiton päälle kulhoissa hieman ihanan tumman vihreää kurpitsa-öljyä. Onneksi keiton tehtyä jäljelle jäi vielä puolisen kiloa mukuloita, joten jospa vaikka jonkun kivan gratiinin tekaisisi viikonloppuna.
Maa-artisokka keitto
500g maa-artisokkia
n. 1 litra kanalientä
1 valkosipulinkynsi
250ml kermaa
suolaa
pippuria
rapeaksi paistettua pekonia
Pese artisokat kunnolla, ja kuori. Säästä kuoret, ja laita ne sekä kokonainen kuorimaton valkosipulinkynsi kanaliemeen kiehumaan hiljalleen n. 20 minuuttia. Siivilöi kuoret ja valkosipulinkynsi pois, ja lisää pilkotut artisokat. Kun keitto alkaa taas pikkuhiljaa kiehumaan, lisää kerma ja suola ja pippuri ja kiehuttele kypsäksi. Kun artisokat ovat pehmeitä, hurauta koko komeus tehosekoittimella sileäksi. Ripottele halutessa rapeaa pekonia keittoihin mukaan tarjoiltaessa.
On Sunday evening I got a message that something was waiting for me outside of our front door. I picked up a little cute bag, and found inside about a kilo or more Jerusalem artichokes, recipe for a soup and a big sprig of fresh rosemary. How amazing!!
The soup was the easiest thing to do and tasted fantastic. I can't remember when was the last time that I've had Jerusalem artichokes and their sweet and nutty flavour is just lovely. I fried some crispy bacon and sprinkled it to the soup bowls to go with the soup, and lastly drizzled some beautiful dark green pumpkin oil on top. Luckily I still have about half a kilo left of those artichokes, and hopefully I'm able to make some kind of gratin out of them this weekend!
Jerusalem artichoke soup
500g Jerusalem artichokes
about 1 litre of chicken stock
1 clove of garlic
250ml double cream
salt
pepper
(crispy bacon)
Rinse the artichokes properly and peel. Keep the peels and put them as well as one un-peeled garlic clove in the chicken stock and boil for about 20 minutes. Then sieve the peels and the garlic and put the stock back to the pan with the chopped artichokes. Bring to boil and add the cream and salt and pepper. Boil until the artichokes are soft and then blitz the whole thing with a blender into smooth soup. Sprinkle some crispy fried bacon on top of the soups when serving.
No comments:
Post a Comment