Saturday 19 February 2011

Lamb and lentils - elämää ilman liettä



Perjantai-aamuna meillä käväisi pari heppua tarkastamassa boileria ja hups! - keittiön kaasuliesi suljettiin väliaikaisesti kunnes kaasuputkien jotkut osat on vaihdettu uusiin. Lauantain illalliskutsu meni hieman uusiksi, koska kokkaaminen kuudelle ihmiselle ei oikein houkuttanut pelkän uunin ollessa käytössä. Joten illallisia siirrettiin ja me opeteltiin elämään ilman liettä viikonlopun ajan.

Olin aiemmin napannut kaupasta mukaani kivan näköiset lampaan potkat, ja tuntui että ne olivat nyt ihan täydelliset illalliseksi ihanan linssimuhennoksen kera. Aivan mainiosti ruoka syntyi pelkästään uunissa, mutta jos liesi olisi ollut käytössä olisin varmaankin kuullottanut sipulit ensin pannulla ja ehkä vielä ruskistanut potkatkin ennen pataan laittoa. Todella hyvää silti tuli, ja linssit olivat vielä parempia seuraavana päivänä lämmitettäessä.

Lampaan potkaa ja linssimuhennosta

n. 1kg lampaan potkia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
300g vihreitä linssejä
500g tomaatteja
1 iso munakoiso
n. 1l lihalientä
1 laakerinlehti
loraus hunajaa
pari tuoretta rosmariinin oksaa
1 rkl kuivattua chilirouhetta
suolaa
pippuria

Kuumenna uuni 200c ja paista lampaita n. 25 minuuttia kunnes ne ovat ruskistuneet. Siirrä potkat jäähtymään ja käännä uuni 170c. Kuullota uunipadassa silputtu sipuli ja valkosipuli viitisen minuuttia ja lisää sitten kuutioidut tomaatit ja linssit pataan. Sekoita ja kaada joukkoon lihaliemi, rosmariini ja laakerinlehti, chilit, hunaja ja suola ja pippuri. Upota lampaanpotkat pataan, peitä kannella ja laita uuniin 45 minuutiksi. Tämän jälkeen kuutioi munakoiso reippaiksi kuutioiksi ja lisää pataan. Maista josko pata tarvii lisää suolaa tai pippuria ja laita muhimaan uuniin vielä 45 minuutiksi. Tarjotessa ripottele päälle tuoretta korianteria.


We had a visitor on Friday morning from our gas company and he decided to switch off our hobs until some pipes had been fixed or something. It wasn't the best thing to happen considering that I had 6 people coming for dinner on Saturday and cooking without a hob was literally impossible. In the end we just had to postpone the dinner and me and T had to learn how to live without a hob for the weekend.

I had picked up couple of lamb shanks from the shop earlier during the week, and they looked like a perfect thing to cook now. The whole dish was cooked perfectly even without the hob, but next time I think I would fry the onions in a pan first and perhaps take come colour to the shanks as well before putting them in the oven. Anyway, it was all still very delicious and the lentils were even better the next day!

Lamb and lentils

about 1kg lamb shanks
300g green lentils
1 big onion
3 cloves of garlic
500g tomatoes
1 big aubergine
about 1l beef stock
1 bay leaf
2 sprigs of rosemary
little bit of runny honey
1 tbs dried chili flakes
salt
pepper

Put the oven on for 200c and bake the lamb shanks 25 minutes until they are nice and brown. Take out from the oven and lower the heat to 170c. Fry the chopped onion and garlic in a casserole until soften. Add the lentils, chopped tomatoes and stir. Pour in the chicken stock, bay leaf, chopped rosemary, honey, chillies and salt and pepper. Sink the shanks in to the casserole, cover with lid and place in the oven for 45 minutes. After this, chop the aubergine into big chunks and add to the casserole. Taste for the seasoning and add anything if needed. Leave in the oven for another 45 minutes and sprinkle with loads of fresh coriander when serving.

No comments:

Post a Comment