Saturday 5 February 2011

Moussaka



Perjantai-ilta, lasi punaviiniä ja Moussaka. Tarviiko sitä nyt sitten muuta sanoakkaan?

Moussaka

3 isoa munakoisoa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
500g lampaan jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
1,5 dl punaviiniä
2 tl jauhettua juustokuminaa
2tl kuivattua oreganoa
1 rkl kanelia
suolaa
pippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta minttua

50g voita
50g jauhoja
n. 5dl maitoa
1 kananmunan keltuainen
kourallinen cheddar-juustoa
muskottipähkinää
suolaa
pippuria

Leikkaa munkoisot 1cm leveiksi kiekoiksi ja paista pannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä kunnes ne ovat kivan ruskeita ja pehmenneet. Siirrä sivuun odottamaan moussakan kokoamista. Koko satsin paistaminen kestää jonkin aikaa, mutta uskokaa, kyllä se on sen arvoista. Silppua sipuli ja paista pannulla runsaassa oliiviöljyssä n. 5minuuttia. Lisää silputut valkosipulit ja paistele vielä pari minuuttia. Lisää jauheliha ja paista kunnes suurin osa rasvasta on haihtunut pannulta. Lisää tomaattimurska, viini ja mausteet ja jätä miedolle lämmölle porisemaan. Lisää tuore basilika ja minttu jauhelihaseokseen juuri ennen kuin kokoat moussakan.

Seoksen poristessa pannulla, valmista bechamel-kastike. Laita kasariin voi ja jauhot ja sekoittele kunnolla pari minuttia. Lisää sitten maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Voit jättää lisäämättä, tai lisätä maitoa kastikkeeseen riippuen minkälaisen koostumuksen haluat. Kun kastike on valmis, siirrä sivuun, lisää reilu kourallinen raastettua juustoa (säästä pieni määrä vielä ripoteltavaksi moussakan päälle) , ripaus muskottipähkinää, suolaa ja pippuria sekä kanamunan keltuainen ja sekoita kunnolla.

Kokoa moussaka. Pistä pieni lusikallinen jauhelihaseosta uunivuoan pohjalle, ja levitä päälle munakoiso-kiekkoja kunnes pohja peittyy. Lisää päälle taas jauhelihaseosta, ja peitä munakoisoilla. Jatka tätä kunnes vuoka on täynnä. Kaada päälle behamel-kastike, ripottele päälle vielä hieman juustoa ja laita 200c uuniin n. 45-60 minuutiksi. Anna moussakan levätä 10 minuuttia ennen tarjoilua.


Friday night, glass of red wine and Moussaka. Do I really have to say anything else?

Moussaka

3 big aubergines
1 onion
4 gloves of garlic
500g lamb mince
1 can of chopped tomatoes
1,5 dl red wine
2 tsp ground cumin
2 tsp dried oregano
1 tbsp ground cinnamon
salt
pepper
fresh basil
fresh mint

50g butter
50g flour
about a pint of milk
big handful of grated cheddar
1 egg yolk
ground nutmeg
salt
pepper

Cut the aubergines into 1cm slices and fry in a pan with a little olive oil until brown and soft. Frying the whole amount takes some time, but it's definitely worth it. After frying, set the aubergines aside to wait. Chop the onion and fry in a pan with a generous amount of olive oil for 5 minutes. Add the chopped garlic and fry for another couple of minutes. Add in the lamb mince and fry until almost all the fat has disappeared from the pan and meat has started to take some colour. Pour in the chopped tomatoes, wine and the spices and let it bubble in a low heat for a little while. Only add the fresh basil and mint just when you're about to assemble the moussaka.
In the mean time, make the béchamel sauce. Fry the butter and flour in a cooking pan for couple of minutes until the flour has cooked. Remember to keep stirring all the time. Then start adding the milk little by little, constantly stirring, until the consistency is nice and smooth. Take the pan off the heat, add the cheese (leave some to sprinkle on top in the end), nutmeg and salt and pepper and stir.
Assemble the moussaka. Put a spoonful of meat sauce in the bottom of an oven dish and cover with the aubergine slices. Pour some more meat sauce on top and again cover with aubergine slices. Continue doing this until you are finished with the sauce and the aubergines. Pour the béchamel sauce on top, sprinkle with little bit of cheese and put it in the 200c oven for 45-60 minutes. Let the moussaka rest for 10 minutes before serving.

No comments:

Post a Comment