Tuesday 25 January 2011

Munakokkelia? Ei vaan kokkailuja Jamaikan tyyliin



Lontoon jamaikalais-yhteisö on melkoisen vahva ja jamaikalaista ruokaa sekä ruoka-aineita on kaupungissa saatavilla hyvinkin helposti. Olenkin aiemmin maininnut herkullisesta Jerk Chicken:istä, mutta tänään päätimme kokata Jamaikan kansallisruokaa, Salt Fish and Ackee. Eli kyseessä on suolattua ja kuivattua turskaa, ja ackee on tietynlainen kasvis. Koostumus on hieman avokadomainen, maultaan hyvinkin mieto ja muistuttaa munakokkelia tai pieniä aivoja. Herkullisen kuuloista, eikö?

Kuivattua turskaa yleensä liotetaan vedessä n. 24h, mutta Virgina Burke:n "Eat Caribbean"-kirjassa mainittiin että saman tuloksen saa kun kaloja ensin pesee hieman kylmässä vedessä, kiehauttaa kattilassa hetken, huuhtelee taas ja kiehauttaa vielä toisen kerran. Tämän jälkeen kalapalojen jäähdyttyä niistä poistetaan nahkat ja ruodot, ja kala murustellaan pieniksi paloiksi.


Täytyy myöntää että kalojen tuoksu oli meikäläiselle vähän liikaa, ja paloja perkatessa ei mitenkään vesi herahtanut kielelle. Tuoksu muistutti enemmänkin kalan- tai kissanruokaa kuin kalaa itseään! Kalat paistettiin pannulla sipulin, kevätsipuleiden, valkosipulin, timjamin, parin tomaatin ja Scotch Bonnet-chilien kera. Lopuksi sekaan kaadettiin varovasti ackeet ja sekoiteltiin parisen minuuttia rikkomatta ackeen rakennetta. Paistoin lisäksi ruokabanaania ja söimme paistoksen vihreän salaatin kera.

Tekisinkö uudestaan? En varmaankaan, mutta jos joku toinen sen valmistaisi voisin kyllä syödä!

Salt Fish and Ackee

300g kuivattua ja suolattua turskaa
1/2 sipuli
2 pientä kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
pari timjamin oksaa
1/2 Scotch Bonnet-chiliä
2 tomaattia
1 purkki (280g) ackee:ta

Jos mahdollista, liota kuivattua turskaa 24h kylmässä vedessä. Voit myös pestä kalat huolellisesti, kiehauttaa kattilassa, kaataa veden pois ja kiehauttaa uudessa vedessä toisen kerran. Anna kalojen jäähtyä ja poista sitten nahkat ja ruodot, ja murustele kalat pieniksi palasiksi.
Paista kuutioitu sipuli, kevätsipulit, valkosipuli, chili ja timjaminoksat pannulla kunnes sipuli on kuullottunut. Lisää kuutioidut tomaatit joista on poistettu siemenet, sekä kalat pannulle ja paistele pari minuuttia. Lisää ackeet ja kääntele varovasti rikkomatta ackeen rakennetta. Paista pari minuuttia ja tarjoile.


I've already mentioned the Jerk Chicken which is a real favourite of ours, but this time we decided to try something else Jamaican. We went for the national dish, salt fish and ackee. Fish that is used is salted and dried cod and ackee is kind of vegetable/fruit. Consistency is like avocado, taste very mild and it looks like scrambled eggs or little brains. Sounds delicious, right?

You normally soak the dried cod in water for 24h, but Virginia Burke mentioned in her book "Eat Caribbean" that you can also just wash the fish thoroughly, then boil it, chuck away the water and boil again in a new water. After the fish is cooled down, you remove the skin and the bones and flake the fish into smaller pieces.

I have to admit that the smell of the fish was a bit too much for me, and I can't say that when prepping the fish for the pan I was really eagerly waiting to try it. Rather than fish, for me it smelled more like fish food! You fried the fish in a pan with onions, spring onions, garlic, couple of tomatoes and some Scotch Bpnnet-pepper. Lastly you added the ackees and turned couple of times without braking the ackees. I fried some plantains to go with the dish and we ate the whole thing with some salad.

Would I do this again? Probably not, but if someone else would prepare it for me I would give it another try!

Salt fish and ackee

300g salted and dried cod
1/2 onion
2 spring onions
1 clove of garlic
1/2 Scotch Bonnet pepper
2 tomatoes
couple of sprigs of thyme
1 can (280g) of ackees

If possible, soak the salt fish in water for 24h. You can also wash the fish in cold water, bring it to boil, chuck the water, and boil it again with some fresh water. When the fish is cooled down, remove the skin and bones and flake the fish into smaller pieces. Fry the chopped onions, garlic, spring onions, thyme and Scotch Bonnet in a pan until the onion is translucent. Add the deseeded and chopped tomatoes and fish and fry for couple of minutes. Add the ackees and turn couple of times carefully without braking the ackees. Serve.

No comments:

Post a Comment