Sunday 23 January 2011

Beef stew with Dumplings



Tätä P:n pataa tehtiin uutenavuotena kaveri-porukalla ja kyllä maistui! Viime viikolla pitkä taistelu angiinan kanssa rupesi hieman helpottamaan ja kroppa ja mieli kaipasi kunnon ¨comfort food¨:ia. Päätin tehdä tätä maailman helpointa ja täyteläistä lihapataa meille Lauantai-ruoaksi ja perunamuusin sijaan pyöräyttää pataan mukaan muutaman ¨dumpling¨:in.

Olisiko dumplingien oikea suomennos mykyt, en tiedä? No kuitenkin ne ovat suurinpiirtein golf-pallon kokoisia taikinapalloja, jotka lisätään pataan viimeiseksi puoleksi tunniksi. Pallerot kohoavat hieman, imevät pohjaansa herkullista pataa ja hieman rapeutuvat päältä. Perinteiset dumpling:sit tehdään suet:ista, eli talista. Nykypäivänä kyseistä tuotetta ei ihan älyttömästi enää kokkailussa käytetä, mutta juuri dumpling:sit ja Steak and Kidney Pudding ovat ruokia missä tali on melko lailla ehdotonta. Tali ostetaan kuivattuna, hieman jauhoihin sekoitettuna ja ulkonäöltään se muistuttaa hieman... kuivattua jauhelihaa? Joissakin tilanteissa olen nähnyt talin tilalla käytettävän raastettua, kylmää voita ja self-raising jauhojen tilalla voi sitten tietenkin käyttää jauhoja johon on hieman sekoitettu leivinjauhoja.

Beef Stew with Dumplings

n. 1 kg naudanlihaa kuutioina
8 valkosipulinkynttä
tuoretta rosmariinia
oliiviöljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
tuoreita herkkusieniä mielen mukaan
n. 500ml punaviiniä
tuoretta timjamia
kourallinen pieniä salottisipuleita
n. 500ml lihalientä tai vettä
3 rkl tomaattipyrettä
3-4 rkl Worcestershire-kastiketta
balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria

50g kuivattua talia (tai kylmää, hienoksi raastettua voita)
100g self-raising jauhoja (tai 100g normaalia jauhoja ja 1,5tl leivinjauhetta)
1 rkl hienoksi hakattua rosmariinia ja timjamia
suolaa
pippuria
kylmää vettä

Lorauta lihojen päälle hieman oliiviöljyä, 5 hakattua valkosipulinkynttä, tuoretta rosmariinia ja runsaasti suolaa ja pippuria ja jätä marinoitumaan n. puoleksi tunniksi. Kuumenna sitten pata, ja paista lihoihin väri parissa, kolmessa erässä ja siirrä sivuun odottamaan. Voit myös ennen paistamista pyöräyttää lihat pikaisesti jauhoissa, joka auttaa padan sakenemista myöhemmässä vaiheessa. Paista sitten samassa padassa hienoksi hakattu sipuli kunnes se alkaa hieman ruskistua, lisää loput valkosipulit ja kuullota vielä hetki. Heitä pataan kuutioidut porkkanat ja herkkusienet jotka voi jättää kokonaisiksi tai reilun kokoisiksi paloiksi. Lisää lopulta lihat ja kaada päälle viini ja lihaliemi tai vesi. Mausta tomaattipyreellä, Worcestershire-kastikkeella ja tuoreella timjamilla ja käännä liesi täydelle teholle. Odota kunnes pata porisee reippaasti, pistä kansi päälle ja siirrä n. 150c uuniin ainakin 3 tunniksi. Mitä pidempään pataa hauduttaa, sitä parempi.

Kun hauduttelua on jäljellä n. tunti, paista pienet kokonaiset salottisipulit kuumalla pannulla ja kaada päälle hieman balsamiviinietikkaa. Kun etikka on haihtunut, kaada sipulit pataan. Voit samalla myös valmistaa dumpling:it. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää hieman kylmää vettä, jotta lopputulos on jäykähkö taikina. Pyöritä taikinasta 6-7 golfpalloa, ja jätä sivuun odottamaan kunnes 20-30 minuuttia ennen padan uunista ottamista lisää ne varovasti pataan, ja anna hautua kypsiksi.

----------------------------------------------------------------------------------

We made this P:s delicious meat stew on New Year's Eve with friends and it was a real success. After struggling with tonsillitis for a week, my body was craving for some comfort food so I decided to give the stew another go and this time with dumplings.

I came across with dumplings in a stew first time when I moved to UK, and I just love them! Even the idea that they are made with suet doesn't bother me a bit, I think they are delicious and so easy to make. I've seen recipes with grated cold butter, but this was the first time I tempted to do dumplings myself so I wanted to make them properly.

Beef Stew with Dumplings

1 kg beef in cubes
8 cloves of garlic
fresh rosemary
olive oil
1 onion
2 carrots
mushrooms
fresh thyme
handful of small shallots
500ml red wine
500ml beef stock or water
3 tbsp tomato pure
3-4 tbsp Worcestershire-sauce
Balsamico
salt
pepper

50g suet
100g self-raising flour
1 tbsp chopped fresh rosemary and thyme
salt
pepper
cold water

Pour some olive oil, chopped 5 cloves of garlic, plenty of salt and pepper and some fresh rosemary on the beef and leave to marinade for half an hour or so. Then fry the meat in the casserole in 2-3 batches to get some colour in them and set aside to rest. You can also roll the meat quickly in flour before frying, this would help the stew to thicken a bit. After frying the meat and taking it off the casserole, fry the chopped onion in the same pan until slightly browned. Add the remaining chopped 3 garlic cloves and fry for another minute. Then add the chopped carrots, whole or slightly chopped mushrooms and finally the meat back to the casserole. Top it up with the wine and the stock or water, flavour with tomato pure, Worcestershire-sauce and fresh thyme and turn the hob to full whack. Allow the stew to start boiling and then top it up with a lid and move in to the 150c oven for at least 3 hours. The longer, the better.

When you have an hour to go, brown the little shallots in a hot pan and add a splash of balsamic vinegar. Let the vinegar to evaporate and then add the shallots to the stew. When you have an half an hour to go, prepare the dumplings. Just mix the dry ingredients together and then bind it all with little bit of cold water until it makes a firm dough. Roll 6-7 golfballs out of it, add carefully to the casserole and let it cook under the lid for 30 minutes.

No comments:

Post a Comment