Saturday 2 October 2010

Momot



Hyvä ystäväni on Nepalista kotoisin ja ihan erinomainen kokki. Vuosien aikana ystäväni on tutustuttanut meidät Nepalilaiseen ruokaan joka on ihan älyttömän herkullista, ja ehdottomaksi suosikiksi ovat meidän porukassa nousseet Momot. Nämä pienet lihanyytit ovat hyvin samantapaisia kuin kiinalaiset Gyozat, mutta valmistustapa on hieman erinlainen kuten myös nyyttien täyte. Taikina itsessään on tehty pelkästään vedestä ja jauhoista, ja possun jauhelihan lisäksi täytteessä on yleensä runsaasti tuoretta inkiväärtä, kevätsipulia ja nokare voita. Yleensä Momot nautitaan kylmän chili-kastikkeen kera, minkä ystäväni hurauttaa tehosekoittimessa tomaateista, chileistä ja mausteista joiden yksityiskohtia en ole vielä saanut urkittua. Momoihin iskee hillitön himo, ja niitä täytyy saada aina "yksi vielä" vaikka vatsa pullistelisi ja järki kertoisi jo lopettaa. Muistan miten kerran huomasimme työpaikan lähistöllä olevan Nepalilaisen ravintolan ja tilasimme lounaaksi 10 annosta Momoja. Kun kipittelin hakemaan tilausta näin miten kokki vieläkin pyöritteli nyyttejä valmiiksi keittiössä hiki hatussa. Oli ilmeisesti tullut hieman yllätyksenä tämä 100kpl Momon tilaus!

Eilen kävin tapaamassa ystävääni taas pitkästä aikaa, ja hän oli valmistanut meille ihan erinomaista karitsa-curryä lounaaksi minkä nautimme dahl:in, eli linssikeiton/muhennoksen kera. Hän myöskin tarjoili seurana aivan mahtavaa possu-pikkelsiä, mikä oli paistettua possunlihaa säilöttynä mausteisiin ja öljyyn. Ystäväni äiti oli valmistanut tämän käydessään Lontoossa ja pikkelsi kuulemma säilyy kuukausia jääkaapissa. Tähän haluan ehdottomasti reseptin. Aika erikoista, mutta oi niin hyvää! Juuri ennen kotiinlähtöä ystäväni hoksasi että eihän kotiin voi lähteä ennenkuin ollaan syöty parit Momot. Hän höyrytti pikaisesti keittimessään nämä herkulliset pikku-nyytit ja vaikka perinteistä chili-kastiketta ei tällä kertaa ollutkaan niin kyllähän taas oli hyvää!


Good friend of mine is from Nepal and a fantastic cook. During the last couple of years she has introduced us to Nepalese cuisine and we absolutely love it. One of our favourites are Momos, those delicious, juicy meat dumplings. They are very similar to chinese Gyozas but the cooking method is a bit different as well as the filling inside. The dough is done just with water and flour and in the filling is at least pork mince, ginger, spring onion and little bit of butter if I remember correctly. Momos are eaten with a cold chilli sauce, or a pickle as my friend says, which she blends in a blender from tomatoes, chillies and and some spices. Momos are very addictive, and you always have to have "just one more" even though you are so full that you can barely move yourself from the table. Once we had a Nepalese restaurant near by our office, and one day we ordered 10 portions of Momos for lunch. I remember going to pick them up and seeing the chef very stressed still rolling the dumplings in the kitchen, I think our order of 100 Momos had been a bit of a surprise for him...

I met up with my friend again yesterday, and she had prepared a lovely mutton curry for lunch. We had the curry with dahl, and this amazing pork chutney that her mum had made. It's basically fried pork which is preserved into spices and oil. Fantastic! I really need to get a recipe for it! Just before I was leaving, my friend realised that of course I can't go before having some Momos and she quickly prepared some and steamed them in her specific steamer. Even though we didn't have that particular chilli sauce this time, the Momos were absolutely lovely as usual!

No comments:

Post a Comment