Thursday 21 October 2010

Ihan ite tein!



Makaronilaatikko on ruoka mikä tuntuu niin arkipäiväiseltä, mutta huomasinpa tuossa että sitä ei ole tullut tehtyä viimeiseen kuuteen vuoteen kertaakaan! Jostain syystä tuli tyttöjen kanssa puhe kyseisestä herkusta ja tänään lounasta miettiessäni päätin pitkästä aikaa tekaista vanhan kunnon makaronilaatikon. Hyvää tuli ja maha niin täyteen että sohvalta ei meinannut ylös päästä. Toivottavasti ei mene kuutta vuotta seuraavaan kertaan. Täältä ei muuten normaalia makaronia löydä kuin suuremmista supermarketeista, joten sen sijaan tuli sitten käytettyä penne-pastaa tällä kertaa.

Perinteinen makaronilaatikko

200g makaronia
1 sipuli
300g naudan jauhelihaa
suolaa
musta- ja valkopippuria

n. 5 dl maitoa
3 kananmunaa

juustoraastetta

Keitä makaronit melkein kypsiksi. Paista pannulla sipulit ja jauhelihat ja mausta suolalla ja pippureilla. Sekoita munamaito ja lisää sielä vielä ripaus suolaa ja pippureita. Sekoita makaronit ja jauhelihaseos keskenään jaa kaada uunivuokaan. Kaada sekaan munamaito ja raasta päälle juustoraastetta. Paista 200c uunissa n. 30-40 minuuttia.


If you would have asked every Finnish schoolgirl- or a boy back in the 80's and 90's what their favourite food was, I bet you would have got this casserole as the answer. I think nowadays because of the fast foods and variety available foods has grown so much the number one spot has been overtaken, but as simple as it is, this dish is still one of Finland's favourites and proper comfort food for us. The dish won't be complete without a massive splash of ketchup on top when you're eating it. Yes, you heard right: ketchup. I realised that I actually haven't made the casserole even once after moving to UK, so yesterday I decided that it was definitely the time, and made one for lunch. I hope it won't take another six years to make the next one, it was so good that I could have eaten the whole thing myself....

Macaroni and mince

200g macaroni
1 onion
300g beef mince
salt
black- and white pepper

about 5dl milk
3 eggs

grated cheese

Boil the macaronis but leave them properly "al dente". Chop the onion and fry in a pan until soften. Add the mince and brown. Season with salt and peppers. Mix the mince and macaroni together and place in the oven dish. In a bowl, whisk the milk and the eggs together. Season this also with a little bit of salt and peppers. Pour the milk and egg mix to the macaroni until it is all covered up. Top the whole thing with grated cheese and place in the 200c oven for about 30-40 minutes. Serve with ketchup.

1 comment:

  1. Nyt kyllä herätit minussakin makaronilaatikon himon! Ja minulla on kaapissa ihan oikeita makaronejakin! Nam!

    ReplyDelete