Sunday, 21 March 2010

Lammasta


Meillä tulee tehtyä aika usein kaikenlaisia paisteja uunissa, mutta lampaan lihaa en jostain syystä yleensä hirveästi kokkaile. Englannissa lammasta syödään tosi paljon, ja liha sopii aivan mainiosti pitkään haudutettaviin patoihin ja esim. elämäni parhaimmat kyljykset taisivat olla grillatut lampaan kyljykset pienessä portugalilaisessa ravintolassa useita vuosia sitten jossain Lontoon kulmilla kummallisella tehdas-alueella...

Vaikka liha on herkullista ja erittäin monikäyttöistä, se siltikin minusta maistuu aina vähän... tunkkaiselta? Asiaan vaikuttaa varmasti se josko liha on tuoretta, paikallista ja ylipäätään hyvä-laatuista mutta omasta mielestä kaikki nämä kriteerit ovat kyllä täyttyneet ja siltikin mielipiteeni pitää. Vaikutusta saattaa olla myös sillä, että toisin kuin täällä, ainakaan minä en kasvanut syöden lammasta ja siihen näin pienestä pitäen tottuen. Ainoa kerta kun yleensä meillä kotona lammasta laitettiin, oli Pääsiäinen ja ne pakastetut Uusi-Seelantilaiset versiot eivät nyt ikinä oikein kovin herkulliseksi tulleet.

Siltikin olen tosi onnellinen miten paljon lammasta, ja eritoten sen eri osia kaupasta on täällä saatavilla. Aion kyllä kokkailla sitä enemmän tulevaisuudessa, ja toivottavasti mielipiteeni vähitellen todistetaan vääräksi. Mutta jos näin ei käy, ei se haittaa. Joistakin asioista vaan tykätään enemmän, ja joistakin vähemmän.

Eilen paistoimme illalliseksi lampaan paistin. Pistelin paistin täyteen valkosipulin-palasia ja tuoretta rosmariinia, valelin oliiviöljyllä ja maustoin suolalla ja pippurilla. Paistoin kilon paistia 15 minuuttia 220c ja laskin sitten lämpötilan 160c ja paistoin vielä n. 35 minuttia. Jätin paistin lepäämään folion alle n. 10 minuutiksi ja tein sillä aikaa kastikkeen paistiliemestä, punaviinimarjahyytelöstä, lihaliemestä, valkosipulista ja rosmariinista ja lorauksesta punaviiniä. Suurustin vehnäjauhoilla, ja siivilöin lopulta valkosipulit ja rosmariinit pois ja lisäsin pienen nokareen voita tuomaan kiiltoa.

Picture from here

We tend to make different kind of roasts quite a lot, but lamb is something that I don't really cook that much. I love how much lamb is used in UK, especially on those lovely slow roast casseroles and I think I've eaten the best chops ever which were made from lamb in this little Portugese restaurant years ago, in the outskirts of London in some random building site...

Even though the meat is delicious and so versatile, I still find it tasting a bit...woolly? I'm sure that it makes a huge different whether the meat is fresh, local and overall good quality but I think I've had some with all these criteria filled and I still think the same. I think what also affects a bit is that I wasn't brought up by eating lamb. At the eighties and even in the nineties, lamb was very rarely eaten in Finland and the only time we had it in my family was in Easter. We didn't have any local meats available as nobody was really breeding lambs especially in the Northern Finland where I'm from, and the only ones that we had in the shops during Easter were frozen and from New Zealand! So you can imagine, that a leg of lamb from other side of the world didn't really taste so fresh...

Still, I'm very happy how much lamb is available in the supermarkets in the UK and especially how many choices you have with your cuts! I'm planning to cook more lamb in the future, and hope that my current opinion is proven wrong. If it doesn't happen, it doesn't really matter. Some things you like, and some just not that much.

Yesterday we cooked a roasted leg of lamb. I pricked the leg all over and pushed pieces of garlic and fresh rosemary in to the holes. I rubbed the leg with olive oil and sprinkled with salt and pepper. 1 kg roast was in the oven in 220c for 15 minutes and then I lowered the temperature to 160c and left it for another 35 minutes. I let the meat rest under the foil for 10 minutes and made a gravy in the mean while. I used the scrapings from the roasting pan as well as meat stock, red current jelly, splash of red wine and some garlic and rosemary. I thickened the sauce with some flour, sieved the garlic and rosemary out and then just added a nob of butter for some gloss.

No comments:

Post a Comment