Monday 26 April 2010

Vindaloo


Sunnuntai-illalliseksi syntyi viime viikonloppuna tulinen Vindaloo-curry. Meillä curryja syödään paljon, mutta yleensä enemmänkin lähi-Intialaisesta haettuina kuin kotona tehtyinä. Minusta hyvän curryn tekeminen on vähintäänkin taitolaji, ja mausteiden balanssi on usein hyvinkin pienestä kiinni. Kotona kokattuna on usein jotakin jäänyt uupumaan tai mukaan on ilmestynyt jotain mitä ei välttämättä haluaisi curryssa maistuvan.

Mutta Sunnuntaina onnisti. Näin aamulla kivan reseptin telkkarissa jonka lopputuloksena lautaselle päätyi kasa tummaa, täyteläistä ja erittäin herkullisen näköista lammas-currya. Resepti ei sinänsä tarvinut mitään muuta kuin lammasta, sipulin, inkivääriä ja tuoretta chiliä, kunhan vaan tarvittavat mausteet löytyivät kaapista. Mausteita tulee melko paljon, mutta yllättävä kyllä nämä kaikki löytyivät meiltä keittiöstä. Lampaalle tehtiin tulinen marinadi, ja jätettiin marinoitumaan mahdollisimman pitkään. Mukana oleva punaviini-etikka ja hapahko tamariini-tahna mureuttivat lihan tosi meheväksi, ja sitä ei siten kovinkaan kauan tarvinnut enää loppuvaiheessa hauduttaa. Meillä curry porisi n. tunnin marinoinnin jälkeen liedellä ja vaikka mieli teki maistaa jo aiemmin, oli hyvä etta jätimme sen vähän pidemmäksi aikaa kypsymään koska täten padan väri muuttui ihanan tummaksi ja herkulliseksi.

T lähetti Maanantai-aamuna sähköpostia kysellen milloin seuraava curry valmistuu, koska oli kuulemma niin hyvää. Illalla jumppaan mennessäni mietin ihan samaa, mutta vähän eri vinkkelista. Kuntosalin pukuhuoneeseen tulvahti melkoinen curry-tuoksu kun avasin jumppakassini jonka olin Sunnuntai-iltana eteiseen lähtövalmiiksi asetellut...

Vindaloo-curry

600g lampaan paistia tai lapaa paloina
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl öljyä
10 valkosipulinkynttä
2 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 tuore chili (tai enemmän jos mieli tekee)
1 kuivattu chili
2-3 rkl Tamariini-tahnaa
2 tl paprikajauhetta
3 tl cayenne-pippuria
2 tl sinappijauhetta
2-3 rkl Garam Masala-jauhetta
2 rkl tulista curry-jauhetta
Suolaa

1 sipuli
1,5 dl vettä
2-3 rkl fariinisokeria
tuoretta korianteria

Pistä inkivääri, valkosipulit, chili, öljy, etikka, tamariini ja kaikki mausteet tehosekoittimeen ja aja paksuhkoksi kastikkeeksi. Maista ja lisää mausteita jos siltä tuntuu. Kaada marinadi lihapalojen päälle, sekoita jotta kastike peittää kaikki lihat ja pistä jääkaappiin marinoitumaan mahdollisimman pitkäksi aikaa. Meillä lihat muhivat marinadissa n. 3 tuntia, mutta parhaan lopputuloksen taitaa saada jos kulhon jättää jääkaappiin yön yli.
Ruskista lihat pannulla parissa erässä ja nosta sivuun. Säilytä jäljelle jäänyt marinadi. Paista samalla pannulla sipuli-siivut kunnes ne ovat ottaneet mukavasti väriä, lisää marinadi ja kuullota hetki. Lisää lihapalat, n. 1-1,5 dl vettä ja anna porista liedellä hiljaksellen n. 40-60 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa sokeri, anna muhia viela pari minuuttia ja sekoita sitten joukkoon korianteri ja tarjoile riisin kera.


For Sunday dinner I managed to prepare a lovely Vindaloo-curry. Curries are very popular in our household, but mostly they are taken away from the local curry house instead of made at home. I find curry-making almost like an art; the balance of the spices is so important and even a small change can make a massive difference. Usually my home-cooked curries lack that little something, or have something very unnecessary in them.

But Sunday I got lucky. I saw a nice recipe of Vindaloo on TV, and the end result looked very delicious. Dark, rich and sticky lamb- curry on the plate. The recipe itself was quite simple and the main ingredients were just lamb, onion and some ginger and chilli. You do need fairly great variety of spices, but strangely enough we got all of them in our cupboard. The point of the dish was to prepare a spicy marinade for the lamb, and to leave it to marinade as long as possible. The marinade included red wine vinegar and some Tamarind-paste, which made sure that the lamb came out very nice and tender. After marinading the meat couple of hours, I cooked the curry about an hour. The temptation was to eat it earlier because the meat was ready, but it was good to leave it for those extra minutes or so because in this time the curry had developed that beautiful dark color.

T send an email on Monday morning asking when the Vindaloo would be on the menu again. Later on I was thinking the same thing, but from a little bit of different point of view. I had put my gym bag ready in the hallway on Sunday night, and when on Monday evening I opened the bag at the gym, the changing room was filled with a very strong smell of Vindaloo.... Not sure how much it was appreciated by the other customers!

Lamb Vindaloo

600g lamb shoulder or leg diced
50ml red wine vinegar
50ml vegetable oil
10 garlic cloves
fresh ginger size of two thumbs
1 fresh chili (or more if you fancy)
1 dried chili
2-3 tbsp Tamarind paste
2 tsp paprika
3 tsp cayenne pepper
2 tsp English mustard powder
2-3 tbsp Garam Masala
2 tbsp hot curry powder
Salt

1 onion
1,5 dl water
2-3 tbsp brown sugar
fresh coriander

Put the ginger, chili, garlics, oil, vinegar, Tamarind and all the spices into a food processor and mix into a paste. Taste, and add whatever you think the marinade is lacking. Pour the paste on to the lamb and make sure that all the meat is coated. Cover the bowl and put it in the fridge as long as possible. We marinated the meat for 3 hours but I would assume that the best result would come if you leave it overnight.
Fry the meat in a hot pan in couple of patches. Save the marinade. Fry the onions in the same pan until they are nice and brown, then add the marinade and fry in a small heat for a minute or so. Add the meat and the water and let it gently simmer in the pan for 40-60 minutes. In the end add the sugar, leave it for couple of minutes more and then throw in some chopped coriander and serve the curry with rice.

No comments:

Post a Comment