Saturday 17 July 2010

Nigelin herkkupihvit



Ihan vaan sen kunniaksi että viime viikolla näytettiin Nigel Slateria Suomen telkkarissa, teimme hänen kanapihvejään tässä eräs päivä. Nigel on kyllä yksi suosikeista, ja suosittelen lukemaan hänen lapsuusmuistoista kertovaa "Toast":ia jos ette vielä ole sitä tehneet. Nigelissa on jotain samaa Nigellaan mistä myöskin tykkään paljon. Kummastakin huokuu iso rakkaus ruokaan, ja heidän kokkailut ovat kunnon rehellistä tavaraa eikä mitään dieetti-hömpötyksiä. Ja kumpikin persoonina ovat vähän...hyvällä tavalla hassuja.

Tein kanapihvien lisäksi majoneesin minkä maustoin mintulla ja pienen pienellä määrällä valkosipulia. Majoneesin teko ensimmäistä kertaa hieman jännitti, mutta ihan hyvinhän siinä kävi. Kunhan ei turhia hötkyillyt niin hyvää tuli. Käärimme pihvit rapeiden sydänsalaatinlehtien sisään, päälle nokare majoneesia, ja ääntä kohti. Mukaan tehtiin myös hieman coleslaw:ta kun jääkaapista löytyi vielä palanen kaalta ja juuriselleriä.

Nigelin kanapihvit

500g kanan jauhelihaa
6 pekonisiivua pieneksi hakattuna
n. 1dl korppujauhoja/Pankoa
6 timjamin oksaa
3 rkl parmesaani raastetta
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Laita jauheliha, pekonit ja korppujauhot kulhoon ja sekoita. Lisää sitruunan kuori ja mehu, sekä parmesaani. Riivi timjamin oksista lehdet taikinan joukkoon, ja lisää lopuksi loraus oliiviöljyä, hieman suolaa ja reippaasti mustapippuria. Muotoile taikinasta pieniä pihvejä, ja paista pannulla rapeiksi ja kypsiksi. Tarkoitus on siis kääriä nämä pihvit salaatinlehtien sisään, joten muista tehdä niistä tarpeeksi pieniä.

Majoneesi

2 kanamunan keltuaista
275ml öljyä
1 rkl vahvaa sinappia (tai 1tl sinappijauhetta)
2 rkl valkoviini-etikkaa
suolaa
pippuria

(minttua ja valkosipulia)

Ota käyttöön isohko kulho ja sähkövatkain. Käsivatkainkin käy, mutta helpommalla pääset jos käytät sähköistä mallia. Mittaa valmiiksi johonkin öljy, jotta sinun ei tätä tarvi vatkauksen alettua alkaa tekemään. Pistä keltuaiset, sinappi ja suola ja pippuri kulhoon ja vatkaa sekaisin. Kaada sitten pienenpieni luraus öljyä joukkoon koko ajan vatkaten. Kun öljy on sekoittunut mukaan, voit alkaa lisäämään sitä ohuena nauhana pienissä erissä ja muista vatkata koko ajan. Kun olet kaatanut hieman yli puolet öljystä, voit lisätä etikan ja sitten öljyn hieman isommissa erissä. Majoneesin vatkaus kaikenkaikkiaan kestää n. 10 minuttia ja jos jossain vaiheessa seos juoksettuu, ota vain uusi kulho käyttöön, pistä yksi uusi keltuainen sinne ja lisää juoksettunut seos pikkuhiljaa mukaan koko ajan vatkaten. Tämän jälkeen jatka öljyn lisäämistä niinkuin ennenkin. Kun majoneesi oli valmista, maistele ja lisää etikkaa tai suolaa ja pippuria jos mieli tekee. Minä lisäsin tässä vaiheessa hieman silputtua minttua ja puolikkan murskatun valkosipulinkynnen.

Pic from here.

Apparently they showed Nigel Slater's Simple Suppers for the first time in Finland now, so one night we decided to try the Chicken Patties from the series. Nigel is definitely one of our favorites and he reminds me a bit of Nigella who I also like a lot. They both ooze of love for food, and their cooking is very honest and there's no messing around. Simple and delicious. And as persons, they both are quite...strange but in a good way.

I made a mayo to go with the patties, which I seasoned with some mint and hint of garlic. Making my own mayonnaise for the first time was a bit scary, but it was a success. As long as you didn't panic and just whisked like a mad man you were fine. We wrapped the patties in gem lettuce leaves and enjoyed them with a dollop of mayo. There was also some nice coleslaw available again, as we had some leftover cabbage and celeriac in the fridge.

Chicken patties, recipe from here.

Mayonnaise

2 egg yolks
275 ml oil
1 tbsp of English mustard or 1 tsp of mustard powder
2 tbsp white wine vinegar
salt
pepper

Take a clean and dry bowl and electric whisk. You can use just a normal whisk as well, but the electric one is just so much easier. Measure the oil ready so you don't have to do it after you've started. Put the yolks, mustard and salt and pepper to the bowl and whisk. Pour a little amount of oil to the mix and whisk constantly. Start then adding the oil little by little, being very careful and mixing all the time. After you've added more than half of the oil, you can add the vinegar and then start adding the oil in bigger quantities. The whole process should take about 10 minutes in total. If in some point your mayo will split, just take a new bowl, place one new egg yolk in it and then just add the split mix little by little while whisking all the time, and after this just continue adding the oil as usual. When the mayonnaise is ready, taste and add more vinegar or salt and pepper if needed. I added in this stage also some chopped mint and tiny bit of garlic.

No comments:

Post a Comment