Friday 16 July 2010

Cauliflower couscous


Siskot kokkaa - blogin Nelle kokkasi tuossa viikko sitten hyvän näköistä kukkakaali-kuskusia, ja olin ihan myyty (johtui varmaan myös ihanista kesäisistä kuvista!). Mukanahan ei siis ole ollenkaan oikeaa kuskusia, vaan kukkakaali ajetaan tehosekoittimella hyvin hienoksi muruksi ja koostumus on ihan samanlainen. Tein oman versioni reseptistä koska aprikoosien sijaan meiltä löytyi kaapista oliiveja ja basilikaa, ja ajattelin niiden sopivan tähän juttuun ihan hyvin. Paistoin valkosipulia chilihiutaleiden kanssa, ja lisäsin silputun kevätsipulin joukkoon. Mukaan lähti hienoksi ajettu kukkakaali, ja valkoviinin sijaan käytin hieman kanalientä ja sitruunamehua nesteenä. Ripauttelin joukkoon myös pikkuisen paprikajauhetta ja suolaa ja pippuria tässä vaiheessa. Hauduttelin hetken aikaa kunnes kukkakaali oli pehmennyt hieman ja neste haihtunut ja loppuvaiheessa heitin mukaan silputtuja mustia oliiveja ja paljon tuoretta basilikaa. Kuskus nautittiin pesto-ja parmesaanikuorrutetun lohen kanssa.


Earlier this week Siskot Kokkaa-blog's Nelle cooked a lovely looking cauliflower couscous, and I was sold. You don't actually use any real couscous in this recipe, instead, cauliflower is put through a food processor and chopped very very fine so the consistency is exactly the same! I made my own variation from the recipe because I wanted to have it with some fish, but the original sounds super yummy as well, it has loads of spices and apricots in it. We had the couscous with salmon which I covered with pesto and some parmesan and baked in the oven for 20 minutes or so.

Cauliflower Couscous

1 cauliflower
3 cloves of garlic
5 spring onions
1 tsp of dried chili flakes
1 tsp of paprika
100 ml of chicken stock
juice of a half a lemon
handful of black olives
handful of fresh basil
salt
pepper
olive oil

Cut the core of the cauliflower off, and place the florets in to a food processor. You might want to do this in couple of batches in order to get the right consistency. Cauliflower should be as fine as real couscous. Chop the garlic and fry it in olive oil with the chili flakes. Add the spring onions and let them soft a little bit. Then throw in the cauliflower, paprika, salt, pepper and the chicken stock and lemon juice. Let it bubble until cauliflower has soften (don't let it become too mushy though) and the liquid evaporated. Add the chopped olives and tore in the basil leaves. Moist with some more olive oil and serve.

No comments:

Post a Comment