Saturday 26 June 2010

Marinades


Tämän blogin nimeksi täytyy varmaan pian vaihtaa 'Kello Viiden Grillaustuokio'. Me ei oikeastaan nykyään tehdä muuta ruokarintamalla kuin grillaillaan. Ja mikäpäs siinä, ei näitä kelejä nyt loputtomiin kestä.

Eilen testailtiin paria erinlaista marinadia, ja kumpikin osoittautui oikein hyviksi. Guardian-lehden mukaan jugurttipohjainen marinadi pitää lihat kaikista mehevimpinä, joten pitihän sitä kokeilla. Yrtteinä käytimme tällä kertaa rosmariinia ja sitruuna-timjamia, mutta persilja, korianteri ja minttukin olisivat varmasti olleet tosi hyviä. Ensi kerralla laitan ehkä mukaan myös vähän enemmän mausteita, esim. jauhettua kuminaa tai cayennepippuria. Jugurtissa marinoimme päivän yli naudan pihvejä sekä lampaan kyljyksiä, ja sitten jääkaapista löytyi rasiallinen katkarapuja jotka käytettiin lime-mehun, valkosipulin, chilin, korianterin ja mintun seoksessa vain noin tunti ennen grilliin menoa. Hyvää oli!

Jugurtti-marinadi

200g maustamatonta jugurttia
5 pientä kevätsipulia pieneksi hakattuna
6 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl suolaa
kourallinen tuoreita yrttejä maun mukaan
(pieni vihreä chili pieneksi hakattuna)

Sekoita ainekset keskenään ja kaada lihojen päälle. Jätä marinoitumaan ainakin pariksi tunniksi, paras lopputulos taitaa tulla jos lihoja marinoi yön yli.

Lime-chili-marinadi

2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 limen mehu
tuoretta chiliä maun mukaan pieneksi hakattuna
kourallinen tuoretta korianteria ja minttua pieneksi hakattuna
2 tl suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja koska limen mehu toimii kypsyttäjänä, lihojen/kalojen/äyriäisten ei tarvitse marinoitua kuin n. tunti ennen grillausta.


I think I should soon change the name of this blog to "What's been barbecued today?". It seems that all we do is barbecue these days. But who cares, these lovely summer days won't last forever anyway!

Yesterday we tested couple of new marinades. Guardian newspaper had mentioned in one of their articles little while ago that the best marinade that keeps the meat most tender is one which is based on yoghurt. Yesterday with the yoghurt we mixed some rosemary and lemon thyme, but parsley, coriander or mint would work as good. Next time I also want to add a bit more spice, like cumin or cayenne pepper. The marinade was used for beef steaks and some lamb chops, and I found a pack of prawns from the fridge and made a quick lime-garlic-chili-coriander-mint-marinade for them. The meats were marinated around 12 hours but the prawns only needed an hour or so.

Yoghurt-marinade

200g yoghurt
5 spring onions finely chopped
6 gloves of garlic finely chopped
2 tsp salt
handful of fresh herbs
(small green chili finely chopped)

Mix all the ingredients together and pour over the meats. Leave to marinade as long as possible, the best one would be to leave it overnight.

Lime and chili -marinade

2 gloves of garlic finely chopped
juice of one lime
fresh chili as much as you want, finely chopped
handful of fresh coriander and mint finely chopped
2 tsp salt

Mix the ingredients and pour over your meat/fish/selfish. Lime juice will start cooking your meat/fish right away, so this marinade doesn't need more than 1h or so before barbecuing.

No comments:

Post a Comment