Monday 17 June 2013

Raaka-kakku kokeilussa


Olen seurannut Virpin blogia jo pidemmän aikaa, ja aina miettinyt että tuota ja tuota ja tuota ja tuota reseptiä täytyy varmasti kokeilla. No, vielä ei jostain syystä ole ikinä tullut kokeiltua mitään mutta kun viime viikolla bongasin tämän porkkana-kakun reseptin, kipitin saman tein kauppaan. Meitsi nimittäin on melkoinen porkkana-kakku fani ja kiinnosti ihan hirveästi miten tämä herkku toimisi raaka-versiona. No hyvinhän se toimi! Normaalin kakun sijaan tämä oli tosi raikas ja maistui tosi hyvältä aamu-teen kumppanina. Olisi ehkä kannattanut huomioida paremmin Virpin muistutus että resepti oli 17cm vuokaan, mutta ei se nyt niin haitannut vaikka meidän versioista tuli vähän matalampi.

Ajoitus kakulle oisi ehkä voinut olla toinen, koska päätin leipaista tämän isänpäiväksi T:lle. "Ihan hyvää..., vähän niinkuin makeaa salaattia." oli tuomio kun kiikutin kakkupalan aamulla sänkyyn, joten ehkä sittenkin perinteinen kerma-kakku-hässäkkä olisi uponnut vähän paremmin. Vaihtelu kuitenkin virkistää, ja loput kakusta pistän pakkaseen ja nautin hiljaisina aamuina kun saan pari minuuttia omaa aikaa pikku-pötkylän hulinoista.

Seuraavana pitää kyllä testata Virpin punaviini-mehujäät, ou jee!


Kakun resepti täältä.

I've followed this great blog of a girl who went to same school with me for quite a while, and always thought that I really have to try the recipes that she puts there. She is very into healthy, pure food and everything always looks pretty interesting. For some reason I still haven't managed to take time to try anything from the blog, until I saw a recipe of a raw carrot cake. Being the biggest fan of a normal carrot cake, I really wanted to see how this sugar-, gluten-, and dairy-free version compares. And I liked it! This one was really fresh because of the oranges and lemon juice and the whole thing worked really well with a cup of tea in the morning.

The timing for my recipe testing could have been a bit better, because I decided to try it out for father's day. "Yes, it's nice. Almost like sweet carrot salad." was the verdict from T. So perhaps normal creamy Victorian sponge would have worked better for him. I'm still happy that I tried this, and will put rest of the cake in the freezer and save it for the mornings when I have couple of minutes of me-time while the little dude is napping.

Original recipe from here.

Cake:

2 carrots
3 dl walnuts
1,5 dl raisins
1 dl desiccated coconut
2 tbsp honey
1 tsp vanilla extract
1 tsp cinnamon
1/2 tsp cardamon seeds
3 tbsp orange juice

Frosting:

2 dl cashew nuts
2 tbsp lemon juice
juice of a half an orange
2 tbsp honey
1 tsp vanilla extract
1 tsp orange zest
1 tbsp water

Blend all the cake ingredients in a food processor together, and the end result can be relatively coarse. Taste and add more lemon juice or honey if needed. Pour the cake mix into a 17cm cake tin which base you have covered with baking paper. 

Soak the cashew nuts in a water or just use as they are. Put all the ingredients into a food processor and blend until you have a thick paste. Pour the frosting on top of the cake mixture.

Put the cake in the fridge at least couple of hours, we had it over night. Sprinkle with orange zest and serve.

No comments:

Post a Comment