Friday 26 August 2011

Sushi



En ole pitkään aikaan tehnyt kotona sushia. Suomessa sitä tuli tehtyä aika useinkin mutta täällä olen kokeillut hommaa ehkä kerran koko aikana. Syynä lienee se että sushia täältä löytyy ihan joka paikasta jopa kotiinkuljetuksina, ja hintataso on aika alhainen. Myöskin super-tuoreen kalan löytäminen on varsinkin Lontoossa vähän niin ja näin. Joko saa olla hyvin onnekas että lähimaisemissa on oikea kalakauppa, tai sitten täytyy suunnata hieman hintavampiin ruokakauppoihin. Normaalien supermarketeiden tiskeiltä en lähtisi sushi-kalaa etsimään.

Päätettiin sitten tehdä vähän niinkuin laiskan miehen sushi-valikoima, ja vaikka tekniika olivat ihan samat kuin ennekin, täytteet olivat hieman uutta lajiaan. Meilllä rullien sisään tuli tällä kertaa mm. avocadoa, surimi-puikkoja (eli rapu-puikkoja), kurkkua, tonnikala-majoneesi-tahnaa, tamagoa (eli japanilaista munakasta), porkkanaa, ja valmiita tempura katkaravun pyrstöjä. Tein riisin lemppari-kirjasta, Let's Cook Japanese Food by Amy Kaneko ja sitten vaan taputtelin riisiä hieman merilevä-arkin päälle, pistin keskelle mieluista täytettä ja pyöräyttelin rulliksi. Toimii!

Sushi-riisi

500g sushi-riisiä

30ml riisiviina-etikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Keitä riisi ohjeiden mukaan. Sillä aikaa pistä etikka, sokeri ja suola pieneen kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut ja ota pois liedeltä. Kaada etikka-liemi kuuman riisin joukkoon ja nostele riisiä ympäriinsä leveällä lastalla kunnes etikka-liemi on sekoittunut riisin joukkoon. Älä sekoita riisiä. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen kun käytät riisiä sushiin.


I haven't done sushi at home for a while, I think actually just only once during the whole time I've been in the UK. Back in Finland I used to make it quite a lot, but the lack of super-fresh fish or the availability of it in London has made it a bit harder. Also I think because you can get sushi nowadays relatively cheap from everywhere, you rarely bother to start the whole process at home. With sushi you can't really take short-cuts. However, this time we did. At least a little bit. Instead of fresh fish, we used avocado, cucumber, carrots, crab sticks, tuna mayo, tamago (japanese omelette) and ready made tempura prawns. I made the rice from our favorite book "Japanese Cooking Made Easy" by Amy Kaneko. I tapped the rice on top of a nori sheet, filled with whatever we felt like, and rolled into a roll. Yum!

Sushi rice

500g sushi rice

30ml rice wine vinegar
2 tbsp sugar
1 tsp salt

Boil the rice by following the instructions on the packet. In the mean time place the vinegar, sugar and salt in a little sauce pan and heat until all the sugar has dissolved. Remove from the heat. When the rice is ready, pour the vinegar mix to the hot rice and fold with a wide spatula until the vinegar has spread to all of the rice. Remember not to mix the rice, just carefully fold. Let the rice cool to room temperature before using.

No comments:

Post a Comment