Monday, 29 August 2011

Nepalese Pork Pickle




Viimeksi käydessäni Nepalilaisen ystäväni luona, hän tarjosi ruoan lisänä hyvinkin jännittävää possu-pikkelsiä. Kun yritin tiedustella lisää kyseisestä säilykkeestä, ystäväni ei oikein osannut auttaa. Sitä vaan on aina ollut kaapissa lapsuudesta saakka! Ystäväni äiti oli juuri käynyt vierailulla Lontoossa ja täyttänyt jääkaapin kotona tehdystä pikkelsistä, ja valitettavasti reseptistä ei ollut tietoakaan. Olen siitä lähtien kinunnut ystävääni kysymään äidiltään mitä ihmettä tähän ihmeelliseen säilykkeeseen tulee, mutta jotenkin juttu aina vaan unohtui.

Kunnes sitten viime viikolla sähköpostissa odotti yllätys. Ystäväni äiti oli Skype-yhteydessä selittänyt pikkelsin "teorian" ja ystäväni oli sen kirjoittanut minulle ylös. Jipii! Ainoa ongelma oli että aineiden määristä ei ollut tietoakaan, mutta kokeilin ensimmäistä kertaa ihan omalla tuntumalla ja parasta toivoen. Luulen että mama Strestha saattaa pyöritellä päätään lukiessaan minun tekeleestä, mutta minusta lopputulos oli aika hyvä näin ensikertalaiselle.

Tätä ruokaa on hieman hankala selittää. Kyseessä on siis hyvin mausteinen, öljyinen ja etikkainen "pikkelsi", mikä sisältää rapeita ja mureita possun palasia. Nepalissa säilykettä lisätään pari lusikallista lautasen reunalle riisin ja curryn lisäksi, mutta luulen että homma toimisi myös tosi hyvin esim. papadomien tai suolakeksien kanssa. Aika monivaiheinen homma on, mutta jos vaan pieni haaste kiinnostaa niin suosittelen! Myöskin jos esim. sarviapilan tai caromin (en tiedä mikä suomeksi) siemeniä ei kaupoista löydy, ne voi joko jättää pois tai korvata vaikka lisäämällä vähän enemmän fenkolin siemeniä.

Nepalilainen possu-pikkelsi

n. 1 kg porsaan lihaa (itse käytin possun kylkeä)

1 rkl jeeran siemeniä
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl sarviapilan siemeniä (!)
1 rkl fenkolin siemeniä
1 rkl caromin siemeniä
2 rkl kuivattua chiliä
1 rkl Sichuan pippureita
1 rkl kurkumaa

2 peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
5 valkosipulin kynttä
loraus valkoviinietikkaa
suolaa
ruokaöljyä
(sinappi-öljyä)

Kiehuta porsaan lihaa n. 1.5h tai kunnes liha on kypsää ja mureaa. Nosta pois vedestä ja kuivaa kunnolla. Sillä välin paahda jeeran, korianterin, sarviapilan, fenkolin ja caromin siemenet sekä Sichuan pippurit kuumalla ja kuivalla pannulla ja kaada mortteliin. Varo polttamasta siemeniä! Jauha siemenet morttelissa jauheeksi ja jätä sivuun odottamaan. Silppua inkivääri ja valkosipulit ja jätä sivuun odottamaan. Kun possun lihat ovat hieman jäähtyneet, leikkaa tai revi ne pieiksi paloiksi. Kuumenna pannulla runsaasti öljyä ja paista lihat parissa erissä kunnes ne ovat kivasti rapeutuneet. Ole varovainen öljyn kanssa koska lihoissa voi olla vielä hieman vettä tai kosteutta ja tämä saattaa räiskyttää öljyä. Siirrä lihat sivuun. Samassa öljyssä paahda pikaisesti vastajauhettu mausteseos, kuivatut chilit, kurkuma sekä inkivääri ja valkosipuli. Lisää lihapalat ja sekoittele hetki. Lisää suolaa, loraus valkoviinietikkaa ja hieman lisää öljyä ja kiehuttele minuutti tai pari. Kaada seos lasipurkkiin ja lisää vielä öljyä jos seos näyttää vielä vähän "kuivalta". Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.


Last time when I visited my dear Nepalese friend, she offered me some lovely and very unique pork pickle with the dinner. I 'd never had anything like it before and it was fantastic! Sour and spicy pickle with crunchy and succulent little pieces of pork. A little bit like lime pickle, but nicer. When asking for a recipe, my friend didn't really have an idea. Like it normally goes with family recipes, her mum had just always made it. Since then I've really wanted to give this thing a try and tried to look into the recipes from Internet but haven't really found anything. Until last week. There was an email from my friend with the instructions for the pickle! She had had a Skype connection to Nepal, her mum had explained the recipe for her and she had written it down for me. How so lovely of them!

Slight problem was that there wasn't any measurements for the ingredients. Therefore I freestyled a bit, and I'm sure mama Strestha is rolling her eyes and shaking her head a bit when reading this. However, the end result was pretty great. The recipe takes a little while to make but it is definitely all worth it. I can't wait to have it with some papadoms or crackers or to enjoy with a curry. Million thanks Pooj and Mrs. Strestha back in Nepal!

Nepalese Pork Pickle

about 1 kg of pork (I used belly)

1tbsp cumin seeds
1 tbsp coriander seeds
1 tbsp fenugreek seeds
1 tbsp fennel seeds
1 tbsp carom seeds (I didn't find any)
1 tbsp chilli flakes
1 tbsp Sichuan peppers
1 tbsp turmeric powder

Ginger size of two thumbs
5 garlic cloves
Mustard oil
White wine vinegar (or lemon juice)
Salt

Boil the pork for 1,5h or until it's tender but not over cooked. Remove from the water and tap dry properly. In the mean time roast cumin, coriander, fennel, carom, and fenugreek seeds and the Sichuan peppers in a hot pan. Be careful not to burn the spices. Pour the roasted spices to a mortal and grind into fine powder. Also in this stage chop the ginger and garlic and move to side to dry a bit (preferably to the sun). When the pork has dried, heat oil in a pan and fry the mean in patches until nice and crispy. Remove the meat from the pan to wait for a bit. In the same pan and with the same oil, fry the grounded spices as well as chilli flakes and turmeric powder, ginger and garlic for couple of minutes. Be careful not to burn them. Add the meat back into the pan, add salt, around 4 tbsp of vinegar or lemon juice (or more if you like) and some oil (preferably mustard oil) and boil again for couple of minutes. Pour the pickle into a jar and add some more oil if the pickle looks too "dry". Let it cool and store in the fridge.

2 comments:

  1. Onpa niin mieleenkiintoinen ohje, että täytyy ehkä kokeilla. Mitenköhän tuo mahtaa jääkaapissa säilyä?

    ReplyDelete
  2. Terve Jasu! Sailyvyys on myos asia mita reseptissa ei mainittu, mutta luulen etta mausteet, etikka ja oljy pitavat "pikkelsin" ihan kelpona ainakin parisen viikkoa ellei kauemminkin? Meilla on kylla tekele kadonnut melkein kokonaan jo parempiin suihin, viimeisin lemppari on aamias-munakkaan tai paistettujen munien lisakkeena.

    Reseptiin muuten lisaisin ihan vahan enemman etikkaa, koska pari paivaa muhineena pikkelsin maut hieman pyoristyvat ja etikka saattaa jaada hieman taka-alalle.

    Good luck!

    ReplyDelete