Sunday, 13 March 2011

Roasted Fennels



Olen hehkuttanut porsaan ja fenkolin yhdistelmää aikaisemminkin, ja olen vieläkin hieman ihmeissäni miten ikuinen aniksen vihaaja on ihan rakastunut tähän hyvinkin voimakkaaseen mausteeseen/vihannekseen. Tuoretta fenkolia en kovinkaan paljoa ole kokkaillut, joten kun Voisilmäpeliä-blogin Eeva postaili uunifenkolistaan, päätin itsekkin koittaa reseptiä. Ja voi miten hyvää se olikaan. Pehmät fenkolit peitettiin ihanan suolaisella ja rapealla pinjan-siemen-peitolla ja koko homma pikaisesti gratinoitiin kuumassa uunissa (kuvassa fenkolit olivat juuri menossa uuniin). Meillä fenkolit syötiin uunipossun kanssa. Hyvää oli!

Resepti täältä.

I've been talking about the perfect combination of pork and fennel earlier in this blog. Being the biggest anti-anisseed person in the world, I'm still astonished how I can get so excited about this fragrant spice and vegetable.

I saw this recipe in a Finnish food blog, Voisilmäpeliä, which I follow and wanted to really give it a try. Fennels are first boiled and then roasted in the oven with a lovely salty, crispy topping. In the picture the fennels were just about to go in the oven, that's why they still look a bit pale. This dish was extremely lovely and we enjoyed the fennels with some roast pork.

Original recipe from here.

Roasted fennels

2 fennels
1/2 dl pine nuts
2 garlic cloves
1/2 dl grated parmesan
1 dl flatleaf parsley
juice and zest of 1/2 lemon
2 tsp dried oregano
olive oil
salt
pepper

Cut the fennels in half and boil in the water about 10 minutes or until soften. Set aside to cool. Mix together all the ingredients into a paste. Cut the fennels into wedges and lay on a baking tray. Spoon the topping on top and place in the 225c oven for 10 minutes or until nice and brown.

No comments:

Post a Comment