Saturday 13 November 2010

Horseradish



Piparjuuritahnaa kuluu meidän taloudessa aika lailla. En ole kyllä varma josko tahna on kyseiselle tuotteelle oikea nimitys, koska kyseessä on enemmän kastikemainen versio. Vähän niinkuin apple sauce täällä on myös hyvin paljon omenahillon kaltainen tuote, mutta ei siltikään ole sama asia... No jos joku keksii kunnon suomennuksen 'horseradish sauce':lle, niin ilmoitelkaa!

Kaupan valmista piparjuurta siis käytetään paljon meillä, varsinkin pihvien ja Sunday Roastin seurana. Eräänä päivänä sain kuitenkin kasan tuoretta piparjuurta T:n äidin kasvimaalta ja päätin koettaa kastikkeen tekoa ihan itse. Seurasin Hugh Fearnley-Whittingstall:in reseptiä, ja hyvää tuli. Suosittelen tuoreen piparjuuren raastamista flunssaisille, siinä touhussa kyllä aukeaa vaikeammatkin röörit! Tätä kastiketta kannattaa kokeilla tosiaan pihvien tai paistien seurana, ja tahna on myös herkullista esim. paistetun makrillin kera.

Piparjuuritahna

n. 1 dl raastettua piparjuurta
125 g creme fraichea
3 tls siideriviinietikkaa
2 tls tulista sinappia (English mustard jos löytyy)
ripaus sokeria
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään, maista ja lisää aineksia maun mukaan tarvittaessa. Anna tahnan tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa. Tahna säilyy hyvänä n. 2 päivää jääkaapissa.


The consumption of horseradish sauce in our household is quite massive. T likes the sauce with his meat and it's lovely with Sunday Roast, but we tend to always use the ready made ones from supermarkets. One day I got some fresh horseradish from T's mum's allotment, and decided to give it a go myself. I followed Hugh Fearnley-Whittingstall's recipe and it turned out lovely. I recommend grating the fresh horseradish for everyone with little bit of cold. That smell is capable of unblocking everything! The sauce is lovely with meat and Sunday Roast but give it a try for example with grilled mackerel as well.

Recipe from here.

1 comment:

  1. Ihan oikeaa suomennosta ei varmaan olekkaan, kun ei sitä taideta juuri Suomessa tehdä eikä syödä. Helsingissä on Behnfords-niminen liike, joka ainakin myy tuota valmistahnaa. Ja kaikkia muitakin kivoja britti- ja jenkkituotteita.

    ReplyDelete